Джо Байдън е против израелска сухопътна операция в Ливан

0
Президентът на САЩ призовава за прекратяване на огъня след ескалация на напрежението в Близкия изток
Президентът на САЩ призовава за прекратяване на огъня след ескалация на напрежението в Близкия изток Снимка: АП / БТА / Архив

Президентът на САЩ призовава за прекратяване на огъня след ескалация на напрежението в Близкия изток

Президентът на Съединените американски щати (САЩ) Джо Байдън изрази категорично несъгласие с потенциални израелски сухопътни операции в Ливан. Това стана ясно от изявление на американския държавен глава в момент на изострено напрежение, последвало убийството на лидера на Хизбула Хасан Насрала, предаде Франс прес.

В отговор на журналистически въпрос относно евентуални планове на Израел за сухопътна инвазия в Ливан, Байдън заяви: "Знам повече, отколкото си мислите, и съм съгласен, че те трябва да спрат. Трябва да прекратим огъня сега". Тези думи на президента недвусмислено показват позицията на САЩ за деескалация на конфликта в региона.

Изявлението на Байдън идва в момент на изключително напрежение в Близкия изток, породено от убийството на Хасан Насрала - ключова фигура в ливанската организация Хизбула. Това събитие предизвика опасения за потенциално разширяване на конфликта и възможна израелска военна намеса в Ливан.

Призивът на американския президент за прекратяване на огъня отразява опитите на САЩ да предотвратят по-нататъшно ескалиране на ситуацията в региона. Той подчертава важността на дипломатическите усилия за разрешаване на кризата и намаляване на напрежението между враждуващите страни.

Позицията на Байдън може да се разглежда като опит за балансиране между подкрепата за Израел - традиционен съюзник на САЩ, и необходимостта от предотвратяване на по-широк регионален конфликт. Тя също така отразява нарастващата загриженост на международната общност относно потенциалните хуманитарни последици от продължаващите военни действия.

Остава да се види как ще реагират израелските власти на този призив и дали той ще доведе до промяна в стратегията им спрямо Ливан и Хизбула. Междувременно, дипломатическите усилия за намиране на мирно решение на конфликта продължават, като световните лидери призовават за въздържане от по-нататъшни военни действия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Владолф Путлер
    То и аз съм против сухоземна операция срещу Украйна, дето щяхме да я завладеем за три дни, ама демоните в главата друго ми говорят. Нали съм кукав рушлямист, какво да правя!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари