Две реки пресъхнаха: Климатичните промени обхващат България

0
Температурите достигнаха рекордни нива, а речните нива спаднаха значително
Температурите достигнаха рекордни нива, а речните нива спаднаха значително Снимка: Асен Игнатов / Архив

Температурите достигнаха рекордни нива, а речните нива спаднаха значително

В последното десетдневие на юли, реките Факийска в района на село Зидарово и Ропотамо край село Веселие изпитаха пълно пресъхване. Данни от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките показват, че водните количества в реките на страната са значително под средните за този период от годината. Ситуацията се усложнява от дълготрайни високи температури, които белязаха месец юли като един от най-горещите в последните години.

Рекордни температури и опасни жеги

Според НИМХ, средните месечни температури през юли варираха между 21 и 29 градуса по Целзий, с отклонение от нормата от плюс 1,5 до плюс 4,0 градуса. На 16 юли в Сандански беше отчетена най-високата температура от 42,2 градуса. В други части на страната също бяха регистрирани екстремно високи стойности, като в София на 17 юли термометрите показваха 36,2 градуса.

Последици за селското стопанство

Засушаването оказа сериозно влияние върху агрометеорологичните условия, особено върху по-късните пролетни култури. В североизточните райони на страната, като например в агростанцията в Силистра, сушата е причинила щети до 50% на посевите със слънчоглед, до 90% на царевицата и почти тотално унищожение на полския фасул. Много от късните хибриди царевица ще бъдат силажирани преди да достигнат репродуктивния стадий.

Пожари и екологични щети

През юли страната беше обхваната от гореща вълна, която доведе до поредица от пожари. В периода от 6 до 24 юли максималните температури на много места надвишиха 32 градуса, като в 19 станции бяха регистрирани температури над 40 градуса. Най-тежко пострадаха регионите на Странджа и Сакар, където пожарите унищожиха стотици хиляди декари земеделски площи и гори, както и няколко къщи и домашни животни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Русенка
    Каквото и да си приказваме, истината е, че вали само в западна България. На изток трябва напояване, язовири. За съжаление много беше изоставено, разрушено, окрадено.
  • 4
    2
    Аз
    А буйната река Факийска, която 2022 г. скъса дигата на язовир "Мандрата" и застраши с .Зидарово? Къде отидоха водите и, в някой частен язовир ли?
  • 4
    1
    А язовир "Ново Паничарево",
    част от водната система на "Ясна поляна", която захранва голям регион ? Той самият зависи от р. Ропотамо. Как ги стопанисвахте? И преди имаше имаше жеги.И то като тези.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари