Две компании в Русе разработват екопроекти за отпадъчни води

0
Директорът на РИОСВ - Русе проведе среща с ръководството на двете дружества
Директорът на РИОСВ - Русе проведе среща с ръководството на двете дружества

Директорът на РИОСВ - Русе проведе среща с ръководството на двете дружества

Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Русе, Дауд Ибрям, проведе ключови срещи с ръководствата на двете основни предприятия в Западната промишлена зона – „Оргахим“ АД и „Оргахим Резинс“ АД. Основният фокус на дискусиите бе свързан с напредъка по изпълнението на техните инвестиционни намерения, както и с необходимостта от временни мерки за намаляване на неприятните миризми до окончателното завършване на предвидените технически проекти.

Сред обсъжданите теми бяха и управлението на отпадъчните води. Експертите от РИОСВ - Русе предоставиха резултати от тестове на отпадъчните води на двете компании, които ще спомогнат за по-добро анализиране на вътрешните данни и ще насочат усилията им към елиминиране на летливите органични съединения (ЛОС) – сериозен фактор за замърсяването на околната среда.

Особено внимание бе отделено на новото инвестиционно предложение на „Оргахим Резинс“ АД. Проектът предвижда изграждането на модерна система за озониране и термична оксидация на отпадъчните води от производството на синтетични смоли. В момента се извършва преценка дали този проект ще изисква пълна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Докато той бъде реализиран, компанията е поела ангажимент да намери временни решения за обработка и обезвреждане на водите, които могат да станат източник на неприятни миризми. Ръководството на „Оргахим Резинс“ АД потвърди готовността си да следва добрите европейски практики за справяне с летливите органични съединения.

Междувременно „Оргахим“ АД представи свой собствен проект, който включва надграждане на пречиствателната инсталация за производствени отпадъчни води. Тази модернизация ще осигури по-ефективно управление на водите и ще минимизира негативното въздействие върху околната среда в региона.

И двете компании подчертаха готовността си за тясно сътрудничество с РИОСВ - Русе, с цел както стимулиране на местната икономика, така и гарантиране на чистотата на околната среда. Инспекцията ще продължи да следи за стриктното спазване на предписаните мерки и ще осъществява постоянен контрол върху дейността на двете дружества.

Информацията за процедурите и проектите на „Оргахим Резинс“ АД и „Оргахим“ АД е достъпна за обществеността и може да бъде намерена в регистъра на Министерството на околната среда и водите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    До РИЙОСФ Роусе
    Сменихте ли email-a на госпожа Фасилена Билкова, че е със старата и фамилия ПЪН Кова? Все пак къъъметица имате за с експерт. Съпругът и може да се обиди, или той сега е зает с неизгодния паркинг. А момата да не е на Бали? Сламени Бали на село.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари