"Оргахим" отговаря на обвиненията на РИОСВ - Русе

2
Производителят на бои и лакове отхвърля твърденията за нерегламентирани тръби
Производителят на бои и лакове отхвърля твърденията за нерегламентирани тръби Снимка: Dunavmost / Архив

Производителят на бои и лакове отхвърля твърденията за нерегламентирани тръби

Ръководството на "Оргахим" АД и "Оргахим Резинс" АД изрази своята позиция във връзка с пресконференцията на РИОСВ - Русе от 17 юли 2024 г., на която бяха оповестени резултатите от комплексна проверка на двете дружества, разположени в Западната промишлена зона на Русе.

Според представителите на компанията, никой от мениджмънта не е бил информиран за съществуването на нерегламентирани тръби и шахти от времето на завод "Гаврил Генов" (1950-1990 г.). От РИОСВ са споменали за "спирателен кран от стара инсталация", който е бил намерен в затворено състояние и обезопасен със заварен капак. Този кран очевидно не бил част от системата за събиране на отпадъчни производствени води на площадката. В изявлението на РИОСВ нямало посочени доказателства, че тези тръби и шахти са причина за разпространението на миризми.

Позиция на Поликолор-Оргахим във връзка с данни от комплексна проверка на РИОСВ – Русе

Във връзка с пресконференция на РИОСВ – Русе от 17.07.2024г. за факти, установени при комплексна проверка на дружествата „Оргахим“ АД и „Оргахим Резинс“ АД в Западната промишлена зона на Русе, бихме искали да заявим следното:

Никой от мениджмънта на компанията не е информиран за нерегламентирани тръби и шахти от времената на завод „Гаврил Генов” от 50-те до 90-те години на миналия век. РИОСВ споменава „спирателен кран от стара инсталация“, но той е намерен в затворено състояние и обезопасен със заварен отгоре капак, очевидно извън системата за събиране на отпадъчни производствени води на площадката. В изявлението на контролния орган не е посочено нито едно доказателство, въпреки извършените проверки с пробонабирания, че тези тръби и шахти са причина за разпространението на миризми. Винаги сме работили в добро сътрудничество с РИОСВ и ще продължим усърдно да прилагаме всички нормативни изисквания, но по отношение на визирания кран към днешна дата няма връчено никакво предписание след извършената проверка.

Към датата на пресконференцията - 17.07.2024 г., след обстойната проверка, на „Оргахим“ АД не е връчен акт за неправилно отчитане на отпадъци. Нещо повече – един от отпадните продукти, вместо „утилизация, която замърсява околната среда“, се влага като суровина за производство на алкиден грунд за черни метали и по този начин замърсяването намалява. „На практика това е стъпка към кръгово производство, в което отпадъкът се превръща в суровина. Готови сме да разясним подробно на експертите от РИОСВ технологичния процес, за да бъдат запознати с новата технология. Готови сме да спазим всички предписания на инспекцията за реално генерираните количества отпадни продукти, както е било винаги“, каза Ирина Мъндоиу - изпълнителен директор на групата „Поликолор – Оргахим“.

По думите й в началото на годината „Оргахим“ АД е стартирало надграждане и модернизиране на собствената си пречиствателна станция с отделна точка на заустване извън съоръжението, ползвано на производствената площадка и оперирано от „Оргахим Резинс“ АД, чиято пречиствателна станция също предстои да бъде модернизирана. Процедурата е на етап одобрение на инвестиционно намерение от РИОСВ.

В Западната промишлена зона функционират над 100 обекта, които заустват отпадъчните си води в канализационен колектор „Трети март“ на ВиК-Русе, присъединен към Градска пречиствателна станция за отпадъчни води.

„Разчитаме на диалог, както с гражданите, така и с институциите, който е от полза за всички, които живеем и работим в Русе“, подчертават от екипа на русенския производител.

Оргахим“ АД е едно от най-старите и най-добре оборудвани предприятия в Русе, утвърден производител на бои и лакове в Югоизточна Европа. Поддържаме модерно производство с мащабна инвестиционна политика за внедряване на световните екологични най-добри практики за технологични и продуктови иновации в опазването на околната среда. Оргахим е доказана социално-отговорна компания, която се грижи за общността и града, в който оперира. Предприятието внедри и поддържа интегрирана система за управление на качество-околна среда-здраве и безопасност при работа, стриктно изпълнява законовите изисквания и всички предписания на институциите, свързани с осигуряване на здравословна среда и сигурност за хората в Русе. TUV Nord сертифицира Оргахим за прилагане на системите за управление: ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 и ISO 45001:2018. Така отговаряме на очакванията на нашите клиенти, доставчици, служители и общността.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    17
    Ивета
    Да, бе! Пречистват. Колкото всички други.
  • 1
    16
    :"l;;;
    Тук са писали някакви американски представители, които вместо да хвалят дементния си диктатор джо байден-масовият убиец, вместо да го подкрепят да продължава да управлява сащ, сте се впуснали в глупости. Писачите-американски представители не разбрахте ли, че дементният диктатор и масов убиец - джо байден го отказаха да участва в изборите и затова му измислиха Ковид пропагандата.
  • -1
    15
    Ти го духай, пробит шушон
    до до 2.Поздрави не майка ти.
  • 6
    14
    Я.я.я
    Само Оргахим ли са в Русе?
  • -4
    13
    До до2
    Я го духай цървул
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари