Директорът на РИМ - Русе: Твърдението, че Манифестът е написан на спирката в Две могили, е несериозно

1
Трябва да имаме по-силно критическо мислене към темата, заяви проф. Николай Ненов
Трябва да имаме по-силно критическо мислене към темата, заяви проф. Николай Ненов Видео: NOVA

Трябва да имаме по-силно критическо мислене към темата, заяви проф. Николай Ненов

Директорът на Историческия музей в Русе оспори широко разпространената история за написването на манифеста за независимостта на България, която от години се приема за неоспорим факт. Според разказите, текстът на манифеста, с който България обявява своята независимост от Османската империя на 22 септември 1908 година, е съставен на крак на гарата в Две могили. Професор Николай Ненов, директор на Регионалния исторически музей в Русе, обаче поставя под съмнение тази версия, като изтъква липсата на доказателства, както и логическата несъстоятелност на твърдението.

Според исторически сведения, няколко дни преди обявяването на независимостта, българският княз Фердинанд пътува с княжеската яхта от Русе към Будапеща, където провежда среща с императора на Австро-Унгария. Двамата ръководители се договарят за съвместно действие – България да обяви независимост, а Австро-Унгария да окупира Босна и Херцеговина, което в нарушение на Берлинския договор представлява стратегически политически ход.

Професор Ненков твърди, че именно в Русе, след завръщането на княз Фердинанд от дипломатическата мисия, е свикано заседание на Министерския съвет в княжеския дворец. Той счита, че по време на тази среща е написан манифестът, а не на гарата в Две могили, както твърдят някои източници. След заседанието князът и министрите се отправят с влак към Велико Търново, където манифестът е официално обявен пред нацията – символично място, свързано с историята на българската държавност.

„Нищо от тези действия не е спонтанно, нито случайно. Това е сериозно планирано действие. Твърдението, че текстът на манифеста е бил написан в движение, на спирката в Две могили, е несериозно“, заяви Ненов пред NOVA, подчертавайки логическата непоследователност в популярната версия на събитията.

Опитите на историци да намерят наследници на хората, които са работили на гарата в Две могили по време на събитията, се оказват неуспешни. Таня Великова от "Държавен архив Русе" също потвърждава, че няма намерени документални доказателства, които да потвърдят твърдението за писането на манифеста на гарата. „Търсихме всякаква информация, но нямаме никакви документи, които да потвърдят тази версия“, отбелязва Великова.

Независимо от липсата на доказателства, жителите на Две могили продължават да почитат историята. На гарата е поставена паметна плоча в чест на събитието, а всяка година на 22 септември гражданите се събират там, за да поднесат цветя и да отбележат значимия исторически момент.

Така, въпреки че официалната версия за написването на манифеста на гарата в Две могили остава без категорични доказателства, това не намалява историческата стойност на събитията от септември 1908 година и значимостта на този акт за българската независимост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Washington
    ТОЯ БОКЛУК ДА СИ ЗАТВАРЯ ПЛЮВАЛНИКА-СТРАШЕН НЕКАДЪРНИК Е ТОЯ НЕНОВ
  • 1
    2
    Капка Иванова
    Понеже доказателства нямало, ето и спомени на Никола Мушанов (министър в кабинета на Александър Малинов), публикувани в "Спомени за обявяването на българската независимост": "Като благодари за патриотичната деятелност на кабинета, князът развълнуван каза: "Бог да ни е на помощ!". Нареди се да заминем в 2 часа за Търново с височайшия влак. Тръгнахме. Тренът стоя на Две могили. Там се написа Манифестът".
  • 0
    1
    Русенец
    Директор на русенския исторически музей е професор д-р Николай НЕНОВ.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари