Пенчо Милков: Писането на Манифеста започва в Русе

1
Текстът на Манифеста е завършен на гара Две Могили, допълни кметът на Русе
Текстът на Манифеста е завършен на гара Две Могили, допълни кметът на Русе Снимка: Facebook / Пенчо Милков

Текстът на Манифеста е завършен на гара Две Могили, допълни кметът на Русе

Русе, един от ключовите градове в историята на българската независимост, ще отпразнува тържествено 22 септември – Деня на независимостта на България. Кметът на града Пенчо Милков отправи вълнуващо послание към гражданите в социалните мрежи, като припомни историческите събития, свързани с този значим ден, и покани всички да се присъединят към празничните мероприятия.

В публикацията си Милков подчертава важната роля на Русе в обявяването на българската независимост. Именно тук, в нощта срещу 22 септември 1908 година, започва писането на манифеста към българския народ, заяви Милков. Това става на кораба на княз Фердинанд, който акостира в Русе и е посрещнат от правителството на министър-председателя Александър Малинов. Манифестът е завършен на гара Две могили, а обявяването на независимостта е направено по-късно във Велико Търново, в Народното събрание, допълни русенският кмет.

Тази годишнина ще бъде почетена с няколко събития, които ще се проведат в центъра на Русе. Официалната церемония ще започне в 11:30 часа пред Паметника на свободата – символичното сърце на града. Там ще се съберат граждани, за да отдадат своята почит към онези, които са се борили за независимостта на България.

По-късно, в 17:00 часа, пред Доходното здание ще се състои празничен концерт на Фолклорния танцов театър „Найден Киров“, който обещава да предложи истинско удоволствие за всички почитатели на българския фолклор и традиции.

Освен това, по случай празника, къщата музей „Захари Стоянов“ ще бъде отворена за безплатни посещения. Това дава на жителите и гостите на града възможността да се докоснат до историята и културното наследство на един от най-видните революционери и общественици в българската история.

Кметът Пенчо Милков завършва своята покана с призив към всички русенци и гости на града: „Елате да почетем този ден заедно в Русе!“

22 септември е ден, в който Русе се превръща в сцена на памет и гордост, припомняйки си за великите събития, които са оформили съдбата на България като независима държава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари