В Две могили отбелязаха Деня на независимостта

1

Бяха положени венци пред паметната плоча на жп гарата, където се предполага, че е написан текста на Манифеста

Днес в град Две могили се проведе тържествено отбелязване на 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, организирано по инициатива на кмета Божидар Борисов. Събитието се състоя на символично място – гарата в града, където преди повече от век е финализиран и подписан от Фердинанд манифестът, провъзгласяващ независимостта на страната ни.

Сред присъстващите беше и бившият кмет на Две могили, а сега областен управител на Русе – Драгомир Драганов. В своето приветствие той подчерта важността на свободата в съвременния контекст, като призова българите да вземат правилни решения и да се водят от демократични ценности: „Нека разберем, че не зависим от никого и от нищо, зависим само от себе си“, каза той. Областният управител припомни историческото значение на събитията от 1908 г., когато България окончателно скъсва политическите и финансовите си връзки с Османската империя и застава гордо на европейската сцена като независима държава. Според него актът на цар Фердинанд не само политически, но и икономически, културно и духовно възстановява страната ни.

Драгомир Драганов също така напомни за паметната плоча, която беше открита през 2008 г. на гарата в Две могили, благодарение на неговата инициатива и подкрепата на младежката мрежа „Съхрани българското“. Тази плоча свидетелства за историческата роля на града в обявяването на Независимостта.

Кметът Божидар Борисов също отправи послание към жителите на Две могили, като подчерта значимостта на националното обединение и това да се поучим от грешките на миналото: „Не трябва да се разделяме и противопоставяме“, отбеляза той. Борисов подчерта колко тежки са били петте века на османско владичество и как кръвта, пролята за свобода и справедливост, е дала възможност на България да се завърне достойно сред европейските народи. Той се обърна и към младото поколение с призив да помнят и предават на бъдещите поколения значимостта на тези исторически събития.

Церемонията продължи с благодарствен молебен, отслужен от отец Емилиян от Русенската света митрополия. Народният представител Георги Кръстев също присъства на събитието, подчертавайки важността на 22 септември като един от най-българските празници: „Търпението и постоянството на българите са причините този велик акт да се случи“, каза той и призова за единство.

Церемонията завърши с полагане на венци и цветя пред паметната плоча на жп гарата в Две могили. Почетен караул от Национално дружество „Традиция“ – регионален клон „Ангел Кънчев“, отдаде почит със символичен залп в чест на светлата дата. Водещ на събитието бе о.з. майор Евгени Алексиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Хм, а....
    Някой пиян стълб нямаше ли на тая гара? За един селски пияница питам!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари