Русе отбеляза 116 години от обявяването на Независимостта на България

2

Областният управител припомни, че именно в Русе е взето едно от най-съдбовните решения за бъдещето на страната ни

В Русе с тържествена церемония по полагане на венци и цветя пред емблематичния паметник на Свободата бяха отбелязани 116 години от обявяването на Независимостта на България. Организацията на събитието бе осигурена от Община Русе, като на церемонията присъстваха много официални лица, включително областният управител Драгомир Драганов, който подчерта историческото значение на събитията, свързани с Независимостта.

Областният управител припомни ключовите моменти около обявяването на Независимостта, като отбеляза, че именно в Русе е взето едно от най-съдбовните решения за бъдещето на България. Той акцентира на важността на акта на подписването на манифеста в село Две могили и последвалото обявяване на страната за независима във Велико Търново, което бележи началото на нова ера за България в политически, икономически и културен аспект. „Това събитие поставя основите на равноправието ни с европейските нации“, подчерта Драганов и допълни, че независимостта е въпрос на национално достойнство.

Кметът на Русе Пенчо Милков също взе участие в тържественото слово. Той обърна внимание на уникалната роля на града в тези събития и подчерта, че Русе е пример за самочувствие и самоуважение сред българските градове. Милков призова за запазване на духа на единение и уважение към българските традиции и история. „Ние трябва да градим, а не да разрушаваме, да обединяваме, а не да се делим“, подчерта кметът.

Събитието беше допълнено от редица символични действия – почетният караул бе приет от заместник-началника на гарнизона майор Васил Славчев, а Военно формирование 42520 от село Щръклево и XIII Младежки гвардейски отряд към Общинския младежки дом също участваха в церемонията. Присъстващите чуха текста на историческия манифест за обявяване на Независимостта, изпълнен от актьора Серджио Авакян от Държавния куклен театър – Русе.

Русенският митрополит Наум, заедно със свещеници от епархията, отслужи заупокойна молитва за загиналите и благодарствен молебен в чест на празника. Митрополитът подчерта значимостта на този ден, наричайки го „знаменателен момент“, очакван в продължение на пет столетия. Той отбеляза, че Независимостта е постигната по мирен път и призова присъстващите да вземат пример от предшествениците ни, като работят за духовното и икономическо развитие на страната.

Сред официалните лица, присъствали на събитието, бяха председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, представители на академичната общност, народни представители, както и представители на местната и държавна власт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Меринджей
    Бенчо е най-красивият.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари