Пенчо Милков: Важно е да не губим искрата

2

Русе отбеляза Деня на Независимостта с тържествена церемония

Денят на Независимостта на България беше отбелязан с тържествена церемония пред емблематичния Паметник на свободата в Русе. Кметът Пенчо Милков се обърна към събралите се граждани и гости, подчертавайки значимостта на този ден и ролята на Русе като врата на България към Европа. В своето слово той призова за запазване на народната памет, честта и свободомислието, което е завещано от предците, като отбеляза: „Да пазим честта, да уважаваме народната памет и да имаме нашите общи цели. Нека сами да градим своето настояще и бъдеще, а не стъпките ни да бъдат определяни от силните на деня“.

По време на събитието областният управител Драгомир Драганов също произнесе слово, в което подчерта, че независимостта е гаранция за демокрация и свобода. Той допълни, че като част от европейските народи, България не трябва да се влияе от чуждопоклонничеството.

Церемонията включваше заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България, отслужена от Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум и Главиницкия епископ Макарий, заедно с духовници от Русенската Света митрополия.

Празничната атмосфера беше допълнена от изпълнения на Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, а вокален поздрав поднесоха Ема Велчева и квартет „Слънце“ от Общинския детски център за култура и изкуство под ръководството на д-р Наталия Константинова.

След официалните слова и музикалните изпълнения, представители на различни институции и организации положиха венци и цветя на Паметника на свободата в знак на почит към загиналите за независимостта на България. Водещ на церемонията беше актьорът Серджио Авакян.

Празникът продължи с концерт на Фолклорен танцов театър „Найден Киров“, който се проведе от 17:00 часа пред Доходното здание. През целия ден русенци можеха да посетят Къща музей „Захари Стоянов“ с вход свободен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    зрител
    Пенчо като надървен котарак се заглежда в мацката с голямата цепка.
  • 2
    1
    Боряна
    Ами да не я губи искрата с жена си му пожелавам.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари