Дигитален портал към миналото: НБУ създаде сайт със свидетелства за историята на България

2
Седем тома исторически пътеписи стават достъпни онлайн
Седем тома исторически пътеписи стават достъпни онлайн

Седем тома исторически пътеписи стават достъпни онлайн

НБУ създаде сайт със свидетелства за историята на България.

Нов български университет (НБУ) стартира уникален онлайн проект, предоставящ безценни исторически свидетелства за България. Сайтът "Свидетелства за историята на България" е резултат от образователната инициатива "Представяне на свидетелства за историята на България" и ще предложи дигитализирани изворови материали на принципа на "отворен достъп".

Проектът е финансиран от Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и е ръководен от д-р Радостина Тодорова, директор "Библиотека" на НБУ. В екипа участват още Румяна Каменова - главен юрисконсулт на "Правен отдел", Здравко Зарков - системен администратор в направление "Компютърни ресурси и комуникации" на отдел "Информационни технологии", Гергана Мартинова - началник отдел "Библиотечни и информационни услуги" ("Библиотека" на НБУ) и Любомир Томов - уеб дизайнер.

Инициативата за създаването на сайта принадлежи на почетния професор д-р Веселин Методиев, председател на Настоятелството на Нов български университет. Той е подбрал седем тома с извори за българската история от поредицата "Чужди пътеписи за Балканите", които ще бъдат включени в проекта:

  1. Френски пътеписи за Балканите XV-XVIII век
  2. Маджарски пътеписи за Балканите XVI-XIX век
  3. Немски и австрийски пътеписи за Балканите XV-XVI век
  4. Френски пътеписи за Балканите
  5. Арменски пътеписи за Балканите XVII-XIX век
  6. Немски и австрийски пътеписи за Балканите XVII – средата на XVIII век
  7. Английски пътеписи за Балканите (края на XVI – 30-те години на XIX век)

Сайтът е създаден с мисълта за студенти, изследователи и любители на историята, които проявяват интерес към свидетелствата на различни исторически личности, преминали през българските земи. Той ще предоставя не само дигитализирани изворови материали, но и академични резюмета на значимите издания, подготвени от екип на Института за балканистика с Център по тракология към Българската академия на науките (БАН).

НБУ изразява специална благодарност към професор Мария Николаева Тодорова и нейните наследници, носители на авторските права, за това, че са направили възможно представянето на пътеписите с "отворен достъп". Този жест допринася значително за достъпността и разпространението на ценни исторически материали сред по-широка аудитория.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари