Д-р Христиана Бацелова: Трябва да внимаваме с храни, приготвени със сурови яйца

2
Това може да са кремове, десерти или салатни дресинги, заяви медикът
Това може да са кремове, десерти или салатни дресинги, заяви медикът Видео: NOVA

Това може да са кремове, десерти или салатни дресинги, заяви медикът

Независимо дали сме се отправили към голям курорт или малък град, трябва да сме подготвени с минимален брой медикаменти в случай на спешна нужда. Времето е ценно и правилната подготовка може да спести много тревоги и неудобства.

Д-р Христиана Бацелова: Здравето на Черноморието

Д-р Христиана Бацелова, работеща на нашето Черноморие, споделя своите съвети относно най-необходимите медикаменти за всяка почивка. В нейната аптечка на първо място винаги се намира антисептик за дезинфекция на ръце.

„Дали ще е лято, зима, дали ще е на море, или на балкан, или в градска среда - ръцете са един фактор, който пренася различни микроорганизми, които могат да ни разболеят. Ако ръцете не са ни дезинфекцирани, не са добре измити. Лицето, което се храни, може да се зарази”, обяснява д-р Бацелова.

Репеленти и тяхната важност

Репелентите срещу комари също са важна част от всяка аптечка, не само заради комфорта, но и за предпазване от комарийни инфекции. България не е изключение от разпространението на западнонилската треска, макар че случаите са редки.

„Ухапването от комар крие риск и за хората, които пътуват в Европа. Тъй като вече знаем, че във Франция, в Италия има разпространение на Денга”, предупреждава д-р Бацелова.

Тя съветва да имаме на разположение и противоалергични средства за след ухапване от насекоми.

Консултация с лекар преди почивка

„Като цяло е добро, когато човек си събира медикаменти за почивка, да се консултира с педиатър, общопрактикуващ лекар”, добавя д-р Бацелова. Това гарантира, че ще сме подготвени за всякакви здравословни проблеми, които могат да възникнат по време на пътуването.

Ръст на чревните инфекции

Това лято е регистриран ръст на чревните инфекции с почти 50%. Затова е важно да не забравяме медикаменти против повръщане, разстройство и висока температура. Тези лекарства могат да се окажат жизненоважни при внезапна нужда.

Внимание към храната на плажа

Д-р Бацелова споделя, че избягва да купува царевица от плажа за себе си и семейството си. „Важно е да се консумират храни и вода, които да са добре както обработени, приготвени и съхранявани. Много трябва да се внимава какви кремове, десерти или различни салатни дресинги се използват със сурови яйца, тъй като може да са заразени със салмонела”, предупреждава тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари