Д-р Трифон Вълков: В 90% от случаите вирусните инфекции през лятото преминават сами

1
Тези вируси имат остро начало, обясни медикът
Тези вируси имат остро начало, обясни медикът Снимка: bTV

Тези вируси имат остро начало, обясни медикът

Летните вируси често се проявяват с остри симптоми като висока температура, болки в корема, гадене, повръщане и диария, но за щастие продължават кратко – обикновено около 2-3 дни. Това заяви д-р Трифон Вълков, специалист по инфекциозни болести, в предаването „Тази неделя“ по bTV. Според него, въпреки краткотрайния характер на тези инфекции, е важно пациентите да възстановят водно-електролитния си баланс след преминаването им.

Д-р Вълков обясни, че макар вирусите да не се делят строго на летни и зимни, през лятото се срещат по-често ентеровируси, норовируси и саповируси. Тези вируси обикновено причиняват гастроентерит и хранителни инфекции, предаващи се основно по фекално-орален път. Това включва консумацията на заразена храна и вода, което налага повишено внимание при избора на храна, особено при морски продукти.

„Това, което е характерно за протичането на инфекцията, причинена от тази група вирусни инфекции, е острото начало – висока температура, болка в корема, гадене, повръщане и диария. Интензитетът на тези оплаквания се задържа около 2-3 дни. Инфекцията изчезва точно толкова бързо, колкото и се появява“, поясни специалистът.

В 90% от случаите тези вирусни инфекции преминават сами, без необходимост от специфично лечение. Въпреки това д-р Вълков препоръчва консултация с лекар, ако има такава възможност, особено при по-тежки симптоми. В аптеките са налични много медикаменти на свободна продажба, които могат да помогнат за възстановяване на водно-електролитния баланс в организма. Важно е да се знае, че пиенето на много вода не е достатъчно за възстановяване на необходимите соли, затова е препоръчително използването на специализирани препарати.

Д-р Вълков подчерта, че след изчезването на основните симптоми като повръщане и диария, болестта не е напълно преминала. Тези симптоми са опит на тялото да се освободи от вируса. След това е важно да се обърне внимание на възстановяването на електролитния баланс.

Особено внимание трябва да се обърне на децата, тъй като техният организъм съдържа повече течности и е по-уязвим към дехидратация. „При децата тези инфекции протичат по-тежко, защото техният организъм е изграден от 70% течности. При тях е достатъчно да има 2-3 воднисти изхождания, за да се дехидратират. В повечето случаи ние съветваме родителите да не чакат няколко дни. При наличието на висока температура и диария, те веднага трябва да заведат дете си на лекар“, каза още д-р Вълков.

В заключение, специалистът препоръчва всички да бъдат внимателни при избора на храна и да поддържат високо ниво на хигиена, особено през летния сезон, когато вирусите, причиняващи гастроентерит и хранителни инфекции, са по-разпространени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари