Как да не се заразим с летен вирус?

0

През лятото ставаме малко по-немарливи към хигиенно-епидемиологичните изисквания

Храната освен повод за радост може и да е причина за големи тревоги. Според данни на здравните власти, през последната година се наблюдава рязко увеличение на случаите на чревни вируси – с 50% повече в сравнение с предходния период. Лятото, с неговите високи температури и струпване на хора, се оказва основен фактор за това увеличение.

Лятото е време, когато сме предразположени към по-лежерни занимания. Ставаме малко по-немарливи към хигиенно-епидемиологичните изисквания, които трябва да спазваме. Също така със струпването на повече хора се затруднява и санитарният контрол, съхранението на продукти,“ обясни в ефира на „Събуди се“ по NOVA началникът на Клиниката по спешна токсикология на Военномедицинска академия доц. Людмила Нейкова.

Доц. Нейкова подчерта важността на внимателното съхранение и консумация на храните, особено тези, които се носят на плажа. „Задължително трябва много добре да бъдат измити продуктите, които ще носим, и трябва за кратко време да бъдат изложени на високите температури на плажа. Дори и да имаме хладилна чанта, това не е гаранция, че няма да настъпи някакво изменение във вкусовите качества на хранителния продукт или да се развие някаква микрофлора, дали ще е от типа на вирус, дали ще е микроорганизъм,“ поясни тя. Симптомите на тези инфекции, включително коремна болка, гадене и повръщане, са чести и могат да бъдат много мъчителни.

Според педиатъра д-р Пламен Масларски, повишената заболеваемост не означава, че има по-отежнена епидемична обстановка. „Моето мнение е, че има повишена заболеваемост, но няма някаква по-отежнена епидемична обстановка. Тези заболявания са обичайни за този сезон на годината и за тези температури,“ коментира той в студиото на „Събуди се“.

Д-р Масларски добави, че консумацията на всички типове храни е безопасна, стига те да бъдат добре измити и обработени. „Спокойно могат да се консумират всички типове храни, като те бъдат добре измити. Трябва и ръцете на обработващите храните също да бъдат добре почистени,“ съветва той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари