"Червена тревога" в Кипър заради ескалацията в Близкия изток

1
Великобритания изпраща военен контингент в базата си на острова
Великобритания изпраща военен контингент в базата си на острова Снимка: Асен Игнатов / Архив

Великобритания изпраща военен контингент в базата си на острова

Република Кипър е привела своите институции в състояние на "червена тревога" поради възможното разрастване на военните действия в Ливан. Тази информация беше разпространена от кипърски медии, позоваващи се на правителствени източници. Островната държава предприема мерки за справяне с очаквания засилен миграционен натиск и се подготвя за евентуална мащабна евакуация на цивилни граждани от Европейския съюз и трети страни, намиращи се в момента в Ливан.

Поради своето географско разположение, Кипър се явява най-близката сигурна дестинация за бягащите от военните действия. Това поставя страната пред сериозно предизвикателство и я изправя пред най-трудния възможен сценарий.

Президентът на Кипър, Никос Христодулидис, е провел среща с генералния секретар на Организацията на обединените нации (ООН), Антониу Гутериш, в понеделник вечерта в Ню Йорк. По време на разговора, кипърският държавен глава е информирал Гутериш за готовността на страната да реагира адекватно на ситуацията. Христодулидис е подчертал, че са предприети всички необходими действия за активиране на плана за извънредни ситуации, известен като "Estiа". Този план предвижда организирано извеждане на чуждестранни граждани от зоната на конфликта през територията на Република Кипър.

Министерството на външните работи на Кипър по-рано беше обявило, че при необходимост страната е в състояние да осигури транзитен коридор за евакуация на до 100 000 чуждестранни граждани. За сравнение, по време на войната в Ливан през 2006 година, през Кипър са преминали 60 000 цивилни лица, търсещи спасение от военните действия.

Кипърските медии днес обръщат специално внимание на решението на Великобритания да изпрати контингент от 700 военнослужещи във военновъздушната си база "Акротири", разположена на територията на острова. Тази стъпка се разглежда като част от подготовката за евентуална евакуация на британски граждани от Ливан.

В своята реч пред Общото събрание на ООН, планирана за днес, президентът Никос Христодулидис се очаква да акцентира върху ключовата роля, която Кипър може да изиграе в разрешаването на регионалния конфликт и оказването на хуманитарна помощ на нуждаещите се.

Ситуацията в региона остава напрегната, а властите в Кипър продължават да следят развитието на събитията с повишено внимание, готови да реагират адекватно на всяка промяна в обстановката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари