Борислав Сандов: България е изправена пред сериозни екологични предизвикателства

0
Бивш министър призовава за по-строг контрол върху качеството на въздуха
Бивш министър призовава за по-строг контрол върху качеството на въздуха Снимка: Bulgaria ON AIR

Бивш министър призовава за по-строг контрол върху качеството на въздуха

България се изправя пред сериозни предизвикателства, свързани с климатичните промени и качеството на въздуха, според бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов. В интервю за предаването "Денят ON AIR" той коментира актуални проблеми, свързани с околната среда и енергетиката.

Сандов обърна внимание на ураганите "Милтън" и "Хелен", като подчерта връзката им с глобалното затопляне. "Урагани са се зараждали и преди климатичните промени, но интензивността и мащабите, които сега наблюдаваме са основно заради затопления океан, който пък основно е затоплен заради климатичните промени", обясни той. Бившият министър добави, че океанът абсорбира значителна част от парниковите газове, което води до неговото затопляне.

Относно урагана "Милтън", Сандов отбеляза, че въпреки отслабването му до първа степен, той все още представлява опасност. "Тепърва ще научаваме какви са щетите. Все още е опасно време и е екстремна проява на климата", каза той. Експертът подчерта, че преминаването на урагана "Хелен" през същите райони преди две седмици е повлияло на отслабването на "Милтън" при навлизането му на сушата.

Бившият екоминистър засегна и темата за качеството на въздуха в България, като критикува позицията на настоящото Министерство на околната среда и водите относно измервателните станции в София. Според него, министерството е предоставило подвеждаща информация за съответствието на станциите с изискванията. "Например, тези, които са за азотен оксид, измерват основно замърсяванията от трафика. Едно от изискванията, където да бъдат поставени, е да бъдат на не повече от 10 метра от тротоара на прилежащ булевард. И двете такива станции в София са на много повече от 10 метра", уточни Сандов.

Той подчерта, че България има сериозен проблем с качеството на въздуха, което се отразява негативно на здравето на населението. Сандов заяви намерението си да сигнализира европейската агенция за проверка на съответствието на българската мрежа за мониторинг с европейските изисквания.

В областта на енергетиката, бившият министър коментира състоянието на държавните енергийни дружества. Според него, "ТЕЦ Марица изток 2" и "Мини Марица-изток" са икономически нерентабилни и с раздут щат. "Икономически са абсолютно нерентабилни, ще затворят далеч преди 2030 година", прогнозира Сандов.

В заключение, интервюто с Борислав Сандов повдигна важни въпроси относно влиянието на климатичните промени върху екстремните метеорологични явления, необходимостта от подобряване на мониторинга на качеството на въздуха и предизвикателствата пред българската енергетика в контекста на глобалните екологични тенденции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Нов Кмет
    ДеБелото лайно Сандов трябва да бъде изправен пред съда и осъден на десет години строг секс при манафите за всички далавери,които направи заедно с Тома Белев като част от ДеБил-ПеПерастията
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари