МОСВ укрива доклад за некоректни измервания на въздуха в София

0
Екологично сдружение печели дело срещу МОСВ за достъп до информация
Екологично сдружение печели дело срещу МОСВ за достъп до информация Снимка: БТА

Екологично сдружение печели дело срещу МОСВ за достъп до информация

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е укривало от обществеността ключова информация за компрометирана система за измерване на замърсяването на въздуха в София. Това става ясно от доклад, разкрит след съдебно дело, заведено от екологичното сдружение "За Земята".

Основни разкрития:

  1. Поне две от петте измервателни станции на МОСВ в София не отчитат коректно нивата на азотен диоксид.
  2. Станциите "Младост" и "Павлово" са разположени твърде далеч от пътното платно, което води до занижени показатели.
  3. Докладът, разкриващ тези проблеми, е бил готов още през 2022 година, но е бил укриван от министерството.

Последствия за общественото здраве

Неточните измервания могат да имат сериозни последици за здравето на жителите на София. Азотният диоксид е един от най-значимите замърсители на въздуха в градовете, особено свързан с транспорта.

Ивайло Попов от "За Земята" коментира: "Важно за здравето на всеки жител на София и за икономиката на града е възможно най-бързо да се поправят пропуските в мониторинговата система за въздуха. Това трябва да стане прозрачно и с участието на гражданите."

История на проблема

Проблемът с неправилното разположение на измервателните станции не е нов. Преди около десет години станцията на Орлов мост - ключово кръстовище в града - е била преместена в квартал "Младост" заради строежа на метрото и оттогава не е върната на първоначалното си място.

Реакция на МОСВ

В отговор на разкритията, от МОСВ заявяват пред Нова телевизия, че твърденията за несъответствие на пунктовете за мониторинг с европейското и националното законодателство са "некоректни и силно преувеличени". Министерството настоява, че пунктовете са разположени съгласно изискванията и се съобразяват с условията на терените, предоставени от общината.

Призив за действие

Експертите призовават за бързи действия за коригиране на пропуските в системата за мониторинг на въздуха в София. Те настояват процесът да бъде прозрачен и да включва участието на гражданите. Освен това, се повдига въпросът за отговорността на институциите за укриването на тази важна информация.

Ситуацията поставя сериозни въпроси относно качеството на въздуха в столицата и способността на властите да предприемат адекватни мерки за подобряването му. Необходими са спешни действия за осигуряване на точни измервания и ефективни стратегии за намаляване на замърсяването на въздуха в София.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари