"Грийнпийс" разкри шокиращи факти за ТЕЦ "Марица изток 2"

0
Държавата налива 2,6 милиарда лева в спасяването на централата
Държавата налива 2,6 милиарда лева в спасяването на централата Снимка: „Грийнпийс“ – България

Държавата налива 2,6 милиарда лева в спасяването на централата

Според анализ на "Грийнпийс" - България, базиран на годишните финансови отчети за периода 2019-2023 година, държавната ТЕЦ "Марица изток 2" е получила безпрецедентна помощ в размер на 2,6 милиарда лева. Проучването разкрива два основни източника на подкрепа - близо 600 милиона лева дълг към Българския енергиен холдинг (БЕХ) и около 2 милиарда лева от продажба на електроенергия за регулирания пазар.

Временно подобрение през кризата

През 2022 година централата отбеляза краткотраен период на възход, постигайки печалба и погасявайки задълженията си към БЕХ. Това се дължеше на възстановяването от пандемията и енергийната криза след руската инвазия в Украйна. Въпреки това, с нормализирането на цените, през първото тримесечие на 2024 година печалбата намалява с 95 процента спрямо същия период на предходната година, а централата работи с една трета от капацитета си.

"Въглищните централи вече успяват да излязат на печалба само в периоди на кризи, когато на цялото общество – и граждани, и бизнес – се налага да оцелява. Такъв 'пир по време на чума' не може да бъде основание за поддържане на статуквото на всяка цена и отказ от реформи", заявява Меглена Антонова, директорка на "Грийнпийс" - България.

Екологични предизвикателства

Централата е изправена и пред сериозни екологични предизвикателства. Върховният административен съд разглежда дело относно правото на централата да превишава нормите за серен диоксид и живак. Делото е заведено от "Грийнпийс" - България и Екологично сдружение "За Земята" през 2019 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Защо Ленчето не прави нищо днес?
- Тя замества шефа тази седмица...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари