Благовест Върбаков: Защо не и в България Успение Богородично да стане официален празник?

1
Патриарх Даниил и богослови търсят политическа воля за признаване на празника
Патриарх Даниил и богослови търсят политическа воля за признаване на празника Снимка: Bulgaria On Air

Патриарх Даниил и богослови търсят политическа воля за признаване на празника

Патриарх Даниил отправи призив Успение Богородично да бъде признат като официален празник в България. В своето послание той подчерта важността на празника за православната вяра и необходимостта от държавно признание на този ден, посветен на Божията майка. Това се случи по време на излъчване в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR, където богословът д-р Благовест Върбаков също се изказа по темата.

Успение Богородично, което се отбелязва на 15 август, е един от най-важните празници за православните християни, когато се почита възнесението на Дева Мария на небесата. В много други православни страни този ден е официален празник, и според д-р Върбаков е време и България да последва този пример. Той подчерта значението на почитането на Божията майка в християнската вяра и защити предложението като дългоочаквано и необходимо за страната ни.

Ролята на християнските празници и политиката

Д-р Благовест Върбаков отбеляза, че много българи възприемат християнските празници основно като възможност за почивка, а не за духовно обогатяване. Той даде за пример практиките в други православни държави, като Гърция и Румъния, където на такива дни всички обществени и търговски дейности, с изключение на основните услуги като полиция и медицинска помощ, спират. „Защо не и в България да стане този ден официален, тъй като сме православна държава,“ добави той.

Според Върбаков, политическите партии често използват религиозната принадлежност на обществото за увеличаване на електоралната си подкрепа, но той категорично се противопоставя на включването на свещеници в предизборни кампании. „Винаги съм се възпротивявал, че не може на откриване на политическа предизборна кампания свещенослужител да благославя за успех,“ посочи той.

Ролята на патриарха и църковните решения

По отношение на ролята на патриарха в Българската православна църква, д-р Върбаков подчерта, че патриархът няма абсолютна свобода в налагането на решения. Всички важни решения се вземат колективно от Светия синод, а патриархът е този, който ги изявява и подпечатва със своя авторитет. „Патриархът даже няма право на гласуване да изразява особено мнение,“ уточни богословът, като поясни, че при равен резултат на гласуване, гласът на патриарха има удвояващо значение.

Относно бъдещето на патриархалната власт, Върбаков сподели мнението си, че скоро не се очакват избори за нов патриарх, но който и да бъде той, няма да бъде напълно свободен в действията си, тъй като решенията в църквата се взимат синодално.

Подкрепата на църквата срещу ЛГБТ пропагандата

Д-р Върбаков заяви още, че независимо кой е начело на Българската православна църква, тя би подкрепила закон, забраняващ ЛГБТ пропагандата в страната. По негово мнение, подобна позиция би съответствала на традиционните православни ценности, които църквата защитава.

Изявленията на Патриарх Даниил и призивите му за включване на Успение Богородично като официален празник показват желанието на църквата да има по-силна роля в обществения и политическия живот в България. Въпросът сега е дали правителството ще откликне на този призив и ще предприеме необходимите стъпки за официализиране на празника.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари