Специализирана операция в Габрово разкри над 500 църковни реликви и културни ценности

0

Сред иззетите предмети има уникални църковни реликви и исторически артефакти

Над 500 уникални църковни реликви и културни ценности са иззети при специализирана операция, проведена от Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) на територията на област Габрово. Акцията е била част от усилията на властите за пресичане на трафик, отчуждаване и държане на културни ценности, като операцията е проведена под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура - Габрово.

Откритите реликви

Сред иззетите предмети са свети мощи, свето Евангелие, два епископски жезъла, икони, богослужебни вещи и църковна утвар. Наред с тези реликви, разследващите са открили и картини, монети и оръжия. Претърсванията са извършени в три частни имота и един автомобил, като в хода на операцията е задържан един човек за срок до 24 часа.

Според експерти, които ще извършат предстоящите експертизи, сред намерените предмети има уникални църковни реликви, които имат изключителна историческа и културна стойност. Някои от тях се определят като безценни. Откритите мощи и други религиозни артефакти, свързани с Българската православна църква, представляват не само културна, но и духовна значимост.

Властите вече са уведомили ръководството на Светия синод на Българската православна църква за откритите реликви.

Работата по случая не е приключила, като разследващите продължават да събират информация и доказателства, свързани с незаконния трафик на културни ценности. Очаква се допълнителни експертизи да установят точния произход на иззетите предмети и тяхната стойност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари