ГДБОП задържа 500 ценности при международна операция „Пандора“

0

Експерти ще оценяват историческата стойност на конфискуваните артефакти

В рамките на международната операция "Пандора", координирана от Европол, служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) извършиха мащабна акция в Бургаска област. Резултатът - близо 500 ценни артефакта, иззети от частни домове.

Специализираната полицейска операция, насочена срещу престъпления, свързани с незаконно придобиване, притежание и трафик на културни ценности, се проведе вчера под надзора на Окръжна прокуратура - Бургас. Антимафиотите от ГДБОП получиха подкрепа от служители на Районно управление - Айтос при изпълнението на акцията.

В хода на разследването бяха извършени проверки на два адреса в Бургаска област. Особено плодотворно се оказа претърсването в град Айтос, където бяха открити множество предмети с белези на културни ценности: 312 монети, 170 накита, 3 икони, картина, 5 саби, 2 пушки.

Тези находки представляват истинско съкровище от антики, чиято стойност и историческо значение предстои да бъдат оценени от експерти. Назначаването на специализирани експертизи ще хвърли светлина върху произхода, автентичността и значимостта на иззетите предмети.

В резултат на операцията е образувано досъдебно производство, а един човек е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. Властите продължават работата по случая, като се очаква разкриването на допълнителни подробности около незаконната дейност.

Операция "Пандора" е част от международните усилия за борба с трафика на културни ценности и защита на световното културно наследство. Успехът на акцията в Бургаско подчертава ефективността на трансграничното сътрудничество в противодействието на тези престъпления.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари