Автор на химна "Независимостта" е Георги Шагунов

1
Маестрото създава музиката и текста точно на 22 септември 1908 година
Маестрото създава музиката и текста точно на 22 септември 1908 година Видео: NOVA

Маестрото създава музиката и текста точно на 22 септември 1908 година

Маестро Георги Шагунов, капелмайстор на 24-ти пехотен Черноморски полк в Бургас, е авторът на химна "Независимостта", който отбелязва днешния празник. Впечатляващо е, че той създава музиката и текста в същия ден, на 22 септември 1908 година, само часове преди официалното обявяване на независимостта на България с манифеста на княз Фердинанд.

Химнът е изпълнен за пръв път с шествие по улиците на Бургас от оркестъра на Нейно Величество царица Елеонора, заедно с тогавашния национален химн „Шуми Марица“. Днес оригиналната партитура на "Независимостта" се съхранява в Държавния архив в Бургас.

Роден в Пловдив през 1873 година, Шагунов е завършил Френския католически колеж „Свети Августин” в родния си град, преди родителите му да го изпратят във Франция, където се очаквало да учи медицина. Въпреки това, той избира музиката и завършва Лионската държавна консерватория, където започва музикалната си кариера като помощник-капелмайстор на Лионския духов оркестър.

През 1897 година Шагунов се премества в Бургас и поема ръководството на духова музика на 24-ти полк. До края на живота си той остава свързан с града, създавайки значим принос за развитието на симфоничния оркестър, хорови състави и полагайки основите на операта в Бургас. Шагунов е първият преподавател по медни духови инструменти в Бургаското музикално училище.

През своята дълга кариера той създава около 2000 произведения, сред които е и тържественият химнНезависимостта“. Въпреки значимостта му, химнът остава забравен за дълго време, докато не е открит отново в архивите на композитора и възстановен в началото на новото хилядолетие.

"Той е бил много продуктивен композитор, а около 900 от неговите произведения се съхраняват при нас", казва пред NOVA Данка Георгиева, директор на Държавния архив в Бургас. Шагунов е известен и с щедростта си, като често е дарявал свои произведения за благотворителни каузи и инициативи на местното дружество "Родни звуци".

Маестро Шагунов полага основите на традицията за провеждане на концерти на открито в Бургас. През 2019 година той е удостоен посмъртно със званието Почетен гражданин на Бургас, признание за неговия огромен принос към културния живот на града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари