Каква е униформата, с която княз Фердинанд обявява Независимостта?

1
Специалното облекло отразява тежестта на момента
Специалното облекло отразява тежестта на момента Видео: bTV

Специалното облекло отразява тежестта на момента

На 21 септември, княз Фердинанд, все още в тази си титла, пристига в Русе с яхтата си. Заедно с членовете на Министерския съвет, той се отправя към Велико Търново, където ще прочете Манифеста за Независимостта на България, поставяйки ново начало за държавата. Този ключов момент бележи преминаването на страната от трибутарно княжество към независима държава.

В същото време, в различни европейски столици, видни представители на българската армия и дипломация активно търсят подкрепа за това велико събитие. „Много от имената, които по-късно ще пишат славни страници в историята на българската армия, са по европейските столици, търсейки подкрепа за бъдещата независимост,“ разказва заместник-директорът на Националния военноисторически музей, Деяна Костова.

На добре позната историческа фотография е запечатан моментът, в който Фердинанд обявява Независимостта. Той е облечен в специална униформа, украсена с най-важните символи на новата българска държавност – униформа, която отразява тежестта на момента.

„Това е същата униформа, с която цар Фердинанд е облечен по време на прочитането на манифеста в църквата „Св. 40 мъченици“,“ допълва Костова. По униформата личат ордени като звездата и кръста за военна заслуга – изключително важни символи за всяка независима държава. „Ордените играят ключова роля в историята на обявяването на независимостта, защото до този момент България, като трибутарно княжество, няма право на собствена система за отличия“, пояснява заместник-директорът на музея пред bTV.

В основата на тези почести стоят безброй жертви и победи на младата българска армия, която с кръв защитава новата държавност. „Дипломатическата борба нямаше да бъде толкова успешна, ако не беше демонстрацията на сила чрез мобилизацията на Осма пехотна тунджанска дивизия“, казва Костова и цитира министър-председателя Александър Малинов: „Свобода и независимост се отвоюват с кръв“.

С обявяването на Независимостта, България не само затвърждава своя суверенитет, но и дава урок на бъдещите поколения. Държавността се постига със слово и олово, чрез дипломация и армия, а зад всеки славен момент стоят хора, за които националният идеал е истинска и постижима кауза.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари