Атанас Илков: Комисия ще решава дали НСО ще охранява Ахмед Доган

0
Има подаден сигнал до ДАНС и НСО с твърдения за заплахи към Ахмед Доган
Има подаден сигнал до ДАНС и НСО с твърдения за заплахи към Ахмед Доган Снимка: Минко Чернев / БТА

Има подаден сигнал до ДАНС и НСО с твърдения за заплахи към Ахмед Доган

Днес комисия, създадена съгласно член 23 от Закона за Националната служба за охрана (НСО), ще заседава, за да оцени дали съществува реална заплаха за сигурността на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и какъв е характерът на тази заплаха. Възможно е комисията да реши дали е необходима допълнителна охрана от НСО за Доган. Това обяви пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков по време на брифинг в Министерския съвет.

Министър Илков потвърди, че е получен сигнал, който съдържа обезпокояващи данни, свързани със сигурността на Доган. Сигналът е бил адресиран първоначално до Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и до НСО, а след това е предоставен и на Министерството на вътрешните работи (МВР) за проверка в рамките на компетенциите на ведомството.

"Сигналът беше подаден към нас с твърдения за заплаха, но без конкретика относно обстоятелствата – къде, кога и от кого идва заплахата," уточни министър Илков. Въпреки липсата на конкретни данни, МВР е реагирало незабавно и е започнало проверка. Днес проверката трябва да бъде завършена, а събраните материали вече са докладвани в компетентната прокуратура. На базата на тази информация, комисията по член 23 от Закона за НСО ще направи своята преценка относно риска за Ахмед Доган.

Министър Илков посочи, че в състава на комисията влизат началникът на НСО, председателят на ДАНС и главният секретар на МВР. В рамките на проверката са били предприети мерки за обезпечаване на сигурността на Доган на местата, където той се е намирал по време на проверката.

По-рано МВР съобщи за два сигнала, получени от адреси в столичния квартал "Бояна" и от парк "Росенец". Сигналите са подадени от активисти на ДПС, които са изразили загриженост за сигурността на Доган. На място са изпратени патрули на МВР с цел гарантиране на обществения ред и предотвратяване на противоправни действия.

Министър Илков разясни, че един от сигналите, подадени на телефон 112, е свързан с лица, намиращи се в имота на Ахмед Доган, които според подателя на сигнала не е трябвало да бъдат там. След проверка от страна на МВР, се установило, че лицата са служители на охранителна фирма, наети със съгласието на собственика на имота. След потвърждение на този факт от страна на собственика, който не е бил в София по време на инцидента, всички съмнения са били разсеяни.

"Полицията е извършила пълна проверка и е снела всички необходими сведения," заяви Илков, като подчерта, че действията на МВР са били в пълен обем и са изпълнени съгласно законовите изисквания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Галюн таймс
    Казусът е интересен-НСО ще стреля ли по полицията... ;-)))))
  • 9
    1
    русенец
    НСО няма ресурсите за да охранява всеки гражданин, пък бил той и БИВШ партиен лидер. В Булгаристан имаше по едно време над 400 партии, трябва ли да охранявате лидерите им? А ние трябва ли да плащаме за това?!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари