58 дни е имало предупреждения за опасни явления от началото на годината

0
Февруари е месецът с най-малко предупреждения
Февруари е месецът с най-малко предупреждения

Февруари е месецът с най-малко предупреждения

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) съобщава, че за периода 1 януари - 30 юни 2024 година са издадени предупреждения за опасни метеорологични явления в 58 дни по Европейската система Meteoalarm.

От тези дни, в 49 случая са издадени предупреждения от първа степен - жълт код, а в девет дни - от втора степен, оранжев код. Месец юни се откроява като най-динамичен, с 20 дни, в които са издадени предупреждения, като 17 от тях са за жълт код: девет за високи температури, седем за значителни валежи и гръмотевични бури, и един ден с предупреждение за високи температури и гръмотевични бури едновременно.

На три дати през юни (3, 15 и 27 юни) са издадени предупреждения от втора степен - оранжев код, за значителни валежи и гръмотевични бури.

Февруари е месецът с най-малко предупреждения за опасни метеорологични явления - само четири дни. Две от тях са за жълт код за силен вятър (4 и 5 февруари) и две за оранжев код за силен вятър и значителни валежи (11 и 12 февруари).

Разяснение на предупредителните кодове за опасни метеорологични явления

Предупредителните кодове за опасни метеорологични явления се използват, за да информират обществеността за очакваните опасности и необходимостта от вземане на предпазни мерки.

Жълт код означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но хората трябва да бъдат внимателни, да се информират за очакваните метеорологични условия и по възможност да избягват рисковете.

Оранжев код сигнализира, че времето е опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с необичайна интензивност, които могат да причинят щети и жертви. Хората трябва да бъдат много внимателни, да се информират за очакваните метеорологични условия и по възможност да избягват рисковете. Също така трябва да следват съветите на властите.

Червен код показва, че времето е изключително опасно. Прогнозирани са метеорологични явления с изключителна интензивност, които могат да причинят големи щети и да заплашват живота в голяма част от съответната област. Задължително е да се следват разпорежданията и всички съвети, дадени от властите, и хората да бъдат готови за извънредни мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Брато, излез. Чакам те долу!
- Не мога, брат! У нас е ад!
- Айде, като заспи сатаната, ела да пием по бира!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари