Жаклин Рафаелова: Схемите в Плевенския театър са дело на Васил Василев

0
Бивш заместник-директор обвинява настоящия директор на Народния театър в създаване на порочни практики
Бивш заместник-директор обвинява настоящия директор на Народния театър в създаване на порочни практики Снимка: Жаклин Рафаелова / Facebook

Бивш заместник-директор обвинява настоящия директор на Народния театър в създаване на порочни практики

Разкрития за схеми в Плевенския театър: Бивш заместник-директор направи шокиращи твърдения.

Жаклин Рафаелова, бивш заместник-директор в отдел "Реклама и продажби" на Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен разкри шокиращи подробности за предполагаеми нередности в управлението на културната институция в интервю за Frog News.

Твърденията ѝ хвърлят светлина върху сложна мрежа от финансови и управленски практики, които според нея са в разрез с етичните и законови норми.

Корените на проблема

Рафаелова категорично заяви, че схемите в Плевенския театър не са дело на настоящия директор Димитър Кабаков. Според нея, истинският архитект на тези практики е Васил Василев, който в момента оглавява Народния театър "Иван Вазов" в София.

"Схемите в Плевенския театър не идват от сегашния директор Димитър Кабаков, авторът им е Васил Василев, настоящ директор на Народния ни театър", подчерта Рафаелова.

Финансови машинации и субсидии

Бившият заместник-директор разкри сложна схема, при която държавните театри привличат успешни продукции на частни продуценти, за да се възползват от държавните субсидии:

"Това са спектакли на частните продуценти, които са съществували и преди това в пространството, продавали са се успешно, имали са публика и тогава закъсалите държавни театри се обръщат към тях за помощ, за да се спасят. Вземат в репертоара си едни готови спектакли на частните трупи, те си получават прихода, получават парите, които са си получавали и преди, но всичките тези приходи минават през държавния театър, за да може да бъдат субсидирани."

Проблеми с персонала

Рафаелова повдигна въпроси и относно управлението на човешките ресурси в театъра:

"В трупите стоят едни мъртви души, които нищо не работят, говоря за творческия състав. Много от тях не са ангажирани в репертоара или имат месечна заетост по няколко часа. Въпреки това получават заплати на готово, изработени от частните трупи, които играят под шапката на театъра."

Тя също така изрази загриженост относно масовото назначаване на нови служители през последните две години: "Аз вече започнах да се шегувам, когато има една седмица, в която да не е назначен нов човек."

Конкретни примери за нередности

Рафаелова посочи конкретни случаи на предполагаеми нарушения:

  1. Неправомерно използване на спектакли на трупата "Мелпомена".
  2. Скрити договорни отношения с външни продуценти.
  3. Назначаване на актьори от външни трупи в щата на театъра за заобикаляне на правилата.
  4. Използване на детски труд чрез театралната студия.

Реакция на институциите

Въпреки подадените сигнали до Министерството на културата, според Рафаелова, не са предприети адекватни действия:

"По-късно от "Движение за култура" подадоха лично сигнал до министър Кръстев за проверка на дейността на Васил Василев като директор в Плевен и за последвалите действия на Димитър Кабаков във връзка с горепосочените нарушения. Според министъра проверката се е състояла и нарушения в Плевенския театър няма."

Призив за промяна

Жаклин Рафаелова завършва с призив за по-строг контрол и реформи в системата на финансиране на културните институции:

"Дано сегашните проверки да доведат до изчистване на системата от непочтени хора и до справедливо финансиране в областта на сценичната изкуства."

Разкритията на Рафаелова повдигат сериозни въпроси относно управлението и финансирането на културните институции в България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Ко? Не!
    Току що надникнах в сайта на ЛаСкала. Тази вечер са аржентинци. Утре австралийци, абе който иска да надникне. Няма билет под 120 евро. Няма субсидии от държава. Като Бродуей, там даже нямат министерство на културата. Билетите са изкупени с месеци напред. Опера Русе продава "изкуството си" на 8 лева. И ако събере 9 баби пак е добре.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари