Как Министерството на културата е проспало източването на близо 1 милион лева?

0
Найден Тодоров: Едва няколко дни преди колегите от медиите разбрахме за схемата
Найден Тодоров: Едва няколко дни преди колегите от медиите разбрахме за схемата

Този, който е извършвал схемата е бил достатъчно интелигентен, за да управлява суми в по-малки части, обясни Найден Тодоров

Служебният министър на културата Найден Тодоров обяви, че е започнала цялостна проверка на всички театри в страната, след като бяха разкрити финансови злоупотреби в културни институции в Разград и Смолян. Това стана ясно от изявление на министъра в предаването "На фокус" по NOVA.

"Инициирал съм проверки на абсолютно всички театри, за да разберем дали има схеми и на други места", заяви Тодоров. Той подчерта, че тази мярка има за цел да успокои честно работещите в сектора и да предотврати необосновани обвинения срещу тях.

Министърът разкри, че разкритата схема не е нова, но е била трудна за откриване поради независимостта на бюджетните институции. Той обясни, че Министерството на културата има ограничен достъп до детайлна информация за финансовите операции на театрите.

"Ние в министерството виждаме заявени суми и параграфите, по които са заявени, но никакви други подробности. Този, който е извършвал схемата е бил достатъчно интелигентен, за да управлява тези суми в по-малки части. При нас не е искана сума от 1 милион лв., при нас е искана на няколко пъти, през няколко дни много по малки суми, които не будят подозрение. Едва, когато направихме към края на месеца справка и то не само за Разградския театър, установихме, че се случват такива неща", поясни Тодоров.

За да се установи пълната картина на случващото се, министърът е поискал съдействие от Главния инспекторат на Министерския съвет за провеждане на обстойна проверка в самото Министерство на културата.

Междувременно, служебният министър-председател Димитър Главчев разпореди на Инспектората към Министерския съвет да извърши незабавна проверка на длъжностните лица, отговорни за контрола върху дейността на държавните културни институти, свързани със случаите на финансови злоупотреби.

Тодоров изрази надежда, че тези действия ще поставят началото на оздравителен процес в цялата културна система на България. Той подчерта необходимостта от прозрачност и отчетност в управлението на публичните средства в културния сектор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    русенец
    "Този, който е извършвал схемата е бил достатъчно интелигентен, за да управлява суми в по-малки части, обясни Найден Тодоров..." ... а в министерството на културата са били недостатъчно интелигентни, че да го разберат. Защо плащаме заплати на тъпанари в министерствата?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари