Зеленчукът, който намалява риска от инсулт при мъжете

0
Тайната се крие в ликопена, който се съдържа в големи количества в доматите
Тайната се крие в ликопена, който се съдържа в големи количества в доматите

Тайната се крие в ликопена, който се съдържа в големи количества в доматите

Ново изследване, публикувано в списание Neurology, разкрива удивителното свойство на доматите да намаляват риска от инсулт при мъжете с впечатляващите 55%. Оказва се, че мъжете, които редовно консумират домати, са значително по-защитени от това опасно заболяване.

Тайната се крие в ликопена – мощен антиоксидант, който се съдържа в големи количества в доматите. Високите нива на ликопен в кръвта предпазват организма от образуването на кръвни съсиреци, които са основна причина за исхемичен инсулт.

Доматите: не само вкусни, но и полезни

Освен че са вкусни и освежаващи, доматите са изключително полезни за здравето. Те са нискокалорични, богати на вода и витамини, особено витамин С, Е и бета-каротин. Съдържат още витамини от група В, витамин К, както и минерали като калий, калций, магнезий и желязо.

Внимание!

Въпреки многобройните си ползи, доматите не са подходящи за всеки. Хората, страдащи от гастрит, холелитиаза, чернодробни и бъбречни заболявания, артрит и подагра, трябва да бъдат внимателни с консумацията им и да се консултират със специалист.

Добавянето на домати към ежедневното меню може да бъде проста, но ефективна стъпка към по-добро здраве и намаляване на риска от инсулт. Не забравяйте обаче, че балансираното хранене и консултацията със специалист са от съществено значение за поддържане на оптимално здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    ...
    Кой от всичките домати ? Гръцката помия, Турската отрова или македонската гума ? Едно време България имаше домат за чудо и приказ. Топ на топа в световен мащаб. Обаче вече го няма. Освен розов вносен супербоклук друго няма.
  • 5
    1
    Незнаен
    До този които е писал статията. Домата не е зеленчук а плод.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари