„Заводът на живота“ стана на 70 години

2

През 1954 година в Разград официално започва работа първият на Балканите Пеницилинов завод

На 5 септември 1954 година в Разград официално започва работа първият на Балканите Пеницилинов завод, поставяйки България сред малкото страни в света, които произвеждат пеницилин. Под ръководството на инж. Петър Стоянов и с помощта на съветски специалисти, водени от Татяна Леонтиевна, ден по-рано, на 4 септември, в завода са произведени първите кристали български пеницилин. Това се случва само 25 години след откритието на пеницилина от шотландския микробиолог Александър Флеминг през 1928 година, а клиничното му приложение започва през 1942 година.

През следващите години заводът непрекъснато разширява производството на антибиотици, а към 1979 година България е втора в света по производство на високоефективните тубоцин и тилозин. Продукцията на завода, който става водещ в системата на „Фарма хим“, се изнася по всички континенти.

На 5 септември 1954 година тържественото откриване на завода събира хиляди трудещи се от близките околии. В ранните часове на деня, площадът пред новия завод се изпълва с хора, пристигнали с каруци и камиони от околностите на Разград, Исперих, Кубрат и Попово. Под знамената и плакатите, множеството ликува пред сградата на завода, която започва производството на ценното лекарство пеницилин.

В 10:00 часа тържеството достига своя връх с речта на министъра на народното здраве и социалните грижи д-р Петър Коларов, който обявява, че новият завод ще произвежда едно от най-ефикасните лекарства, използвани в съвременната медицина за борба с тежки заболявания. По-късно министър Коларов прерязва трицветната лента, официално откривайки завода. Денят завършва с народни веселия, които продължават до късно.

Заводът за пеницилин се нарича „завод на живота“, символизирайки неговата важност за здравето на народа. В последните десетилетия, държавата прави значителни инвестиции в здравеопазването, като бюджетът за здраве през 1953 година е шест пъти по-голям в сравнение с 1939 година. С увеличението на броя на лекарите и болничните легла, в страната значително намаляват заболеваемостта и смъртността.

Изграждането на Пеницилиновия завод започва в началото на 1953 година и въпреки трудностите и тежката зима, строителите проявяват изключителен трудов героизъм, завършвайки строителните работи навреме. За по-малко от две години те успяват да извършат значителен обем от строителни дейности, което позволява заводът да бъде пуснат в пробна експлоатация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    3
    Ебан в гъза бесарабски...
    Мама ви крастава укропитешка, боклуци недоубити. На оная ебана в гъза бесарабска куросмучка мартинчо ще го туря право в разпрания геврек, неговото мами в устата да е еба
  • -11
    2
    Пандизчия
    Мама ви крастава русофилистична, боклуци недоубити. Вместо да е "фен на путки", то русофилистичното педалче ми се писало "фена на путин", неговото мами в устата да е еба ...
  • 8
    1
    фена на Путин
    Това пак с помоща на братята сме го постигналия а не с украински селяндури. Построено в срок, драстичен спад на смъртноста и увеличение на болничните легла. А сега инвестират само крадци и мародери с договори от здравната каса, като разни медики. Комунизмът за времето си е бил НОМЕР ЕДНО !
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари