Започват нови проучвания на тракийския град Хелис

1
Работата ще бъде ръководена от доц. д-р Даниела Стоянова
Работата ще бъде ръководена от доц. д-р Даниела Стоянова Снимка: БТА

Работата ще бъде ръководена от доц. д-р Даниела Стоянова

В края на юли ще започнат нови реставрационни дейности по ранноелинистическата крепостна стена и прилежащата ѝ кула в Археологическия резерват „Сборяново“. Работата ще бъде ръководена от доц. д-р Даниела Стоянова от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съвместно с главния археолог и заместник-директор на Историческия музей в Исперих Мария Николаева. Информацията бе съобщена от културната институция в Исперих.

Участници и методи на работа

Екипът, ангажиран с консервацията, анастилозата и експонирането, включва специалисти от музея, студенти от Софийския университет, както и майстори каменоделци и строители от село Свещари. Научни консултанти на проекта са проф. д-р инж. Валентин Тодоров от Националната художествена академия и проф. д-р Тотко Стоянов от Софийския университет. Реставрационните дейности ще бъдат изпълнени под контрола на регистриран реставратор, а при обработката на лицевите повърхности на камъните ще се използват антични техники и инструментариум.

Финансиране и цели на проекта

Проектът е финансиран по програма на Министерството на културата, с финансовото участие на Историческия музей в Исперих. Този дългогодишен проект има за цел да превърне Тракийския укрепен център „Хелис“ в дълготраен ресурс за културния туризъм на Община Исперих.

Нови археологически проучвания

Историческият музей в Исперих също така изпълнява проект за теренни археологически проучвания и теренна консервация на ранносредновековно селище в местността „Петрова нива“ в Археологическия резерват „Сборяново“. Финансирането за тези дейности е в размер на 55 000 лева, а разкриването на вкопани и наземни жилищни и стопански съоръжения ще продължи през септември 2024 година. Ръководител на екипа е гл. ас. д-р Елена Пенчева от Софийския университет, с участието на специалисти от Историческия музей в Исперих и студенти по археология.

Значението на археологическите усилия

Разкриването на Вътрешната крепостна стена беше основен акцент в проучванията на тракийския укрепен град Хелис през изминалия археологически сезон. Възстановяването и консервацията на тези древни структури не само предоставят важни исторически данни, но и допринасят за развитието на културния туризъм в региона.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари