Запечатаха склад за опасни отпадъци в Русе

3
Ограничен е достъпът до опасни отпадъци в Източна промишлена зона
Ограничен е достъпът до опасни отпадъци в Източна промишлена зона Снимка: РИОСВ - Русе

Ограничен е достъпът до опасни отпадъци в Източна промишлена зона

В резултат на контролната дейност на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Русе, са предприети мерки за ограничаване на достъпа до опасни отпадъци, вероятно негодни препарати за растителна защита, намиращи се в помещение, собственост на „Имоти Бимас“ ЕООД. Прозорците на помещенията, в които се съхраняват отпадъците, са запечатани с дървени дъски, за да се предотврати достъпът до тях.

История на проблема

Проблемът с отпадъците датира от 2020 година, когато е установено, че с тях е оперирала фирмата „КЛМ - ЕКО“ ЕООД. Фирмата, регистрирана във Варна, притежава разрешително за дейности с отпадъци, издадено по реда на Закона за управление на отпадъците. По време на установяването на отпадъците, дружеството е имало сключен договор за наем с „Параходство Българско речно плаване“ АД.

Предписания и трудности

На управителя на „КЛМ-ЕКО“ ЕООД са дадени предписания да представи необходимите документи и да изведе отпадъците, за да ги предаде на фирма, притежаваща съответните разрешителни за дейности и обезвреждане. Връчването на актовете се е забавило поради невъзможността да бъде открит управителят, а по-късно и поради неговата смърт. Съдействие е било търсено от органите на реда, като „Параходство Българско речно плаване“ АД води съдебни дела като собственик на имота.

Ново развитие

През 2022 година се появява нов управител на фирмата, който също е бил трудно откриваем за връчване на наказателните постановления за установените нарушения. През юни тази година, органите на реда във Варна успяват да издирят собственика и да му връчат наказателните постановления, всяко от които е за по 2000 лева.

Предстоящи действия

Предстои процедура по отнемане на разрешителното за дейности с отпадъци на „КЛМ-ЕКО“ ЕООД. Ще стартира и производство по реда на Закона за отговорността за предотвратяване и отстраняване на екологични щети, тъй като опасните отпадъци са се съхранявали повече от три години. Тези мерки са насочени към предотвратяване на потенциални екологични щети и осигуряване на безопасността на населението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    Sekario
    Хората са лайна,никого не съжалявам, че градушка го ударила нещо му станало, малко му е,огън да вали като в Австралия. Като факли да изгорите пумия. Всичко хората сами си правят и после някой им е виновен. Бой бой бой бой и само бой оправя нещата,МНОГО БОЙ. Те тия от риосов са мафия както всички други институции и на тях да им еба майката.
  • 6
    1
    Кирил Николов
    А кой от РОСВ Русе взе пари и остави нелегалния цех за пелети в гр. Бяла да работи и то точно до паметник на културата .Мостът на Кольо Фичето.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари