Задължително: Всички заведения трябва да имат безплатни тоалетни за клиентите

4
Все още има обекти, които не спазват това изискване
Все още има обекти, които не спазват това изискване

Все още има обекти, които не спазват това изискване

Всички заведения за хранене и развлечения в България са длъжни да осигурят на своите клиенти безплатен достъп до санитарен възел, независимо от вида и категорията си. Това подчерта Габриела Руменова, представител на организацията „Ние, потребителите“, в ефира на Дарик радио. Въпреки съществуващото законодателство, според което предоставянето на тази услуга трябва да бъде безплатно, все още има заведения, които нарушават тези изисквания.

Руменова разказа за случаи, при които клиенти трябва да заплащат за използването на санитарен възел. Това е в противоречие с действащите правила и създава допълнителни неудобства за потребителите. Въпреки това, някои заведения изпълняват своите задължения и дори предлагат допълнителни удобства, които не са изисквани от закона.

Пример за изрядно заведение е крайпътен обект на междинна спирка на междуградски автобуси. Той разполага с два санитарни възела - един безплатен за клиентите и друг, срещу заплащане, за преминаващите. Това решение разделя потока от хора и облекчава натоварването върху основния санитарен възел.

Друг положителен пример е плажен бар, който предоставя безплатно ползване на санитарния възел не само на своите клиенти, но и на всички присъстващи на плажа. В допълнение, барът предлага и безплатно зареждане на мобилни телефони. Това го прави предпочитано място за посетителите на плажната ивица.

Въпреки тези положителни примери, Руменова подчерта, че на места, като бензиностанции, натоварването върху санитарните възли може да доведе до сериозни проблеми. Когато пристигат два или три автобуса с над 40-50 души, натрупването на хора пред санитарния възел и касите за закуски създава напрежение и забавя обслужването. Допълнително усложнение възниква при необходимостта от сканиране на касови бележки за ползване на санитарния възел.

Освен това, Руменова спомена и за случаи, в които управителите на санитарни възли въвеждат нови такси за услуги, като зареждане на телефон срещу 1 лев. Макар и това да не е нарушение, то представлява иновативен начин за увеличаване на приходите, но същевременно и подчертава липсата на стандартни услуги.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    неКлиент
    И изобщо не говоря за магистрали, а за пребиваване в градски условия. От центъра, до автогара Русе /примерно/ са два километра. Да го кажем 20 минути спокоен преход. Да ама понякога физиологията на човек може да е адски заядлива. И за лош късмет нямам едно левче в себе си. Нямам бе, престъпление ли е? Да ама няма и нито една обществена тоалетна. Е, казуса ще е прелюбопитен в съда, аз извършил ли съм нарушение на някаква наредба ако си смъкна панталонките и "наторя" някой кестен?
  • 0
    3
    до 2
    Първо - ситуацията на ОМV на магистралата за Варна е от миналата година и второ . ползването на WC е безплатно за КЛИЕНТИ, точно каквото е изискването. Не за такива, които са решили да се правят почивката там.
  • 0
    2
    Никой
    Бензиностанция на ОМV посока Варна?Или с касова бележка за консумация или 1 лв?😡Или те са изключение?
  • 1
    1
    Възмутена
    Тези хора от селото, не са ли чували за застраховка на имуществото? Сега искат от държавата, но парите на държавата, са нашите пари.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари