Красимир Каракачанов: България е пасивна в отношенията с РСМ

0
ВМРО настоява за по-твърда позиция спрямо Скопие
ВМРО настоява за по-твърда позиция спрямо Скопие Снимка: bTV

ВМРО настоява за по-твърда позиция спрямо Скопие

Историкът и председател на ВМРО Красимир Каракачанов призова за по-активна позиция на България по отношение на Република Северна Македония в интервю за предаването "Лице в лице". Той подчерта необходимостта от ангажиране на европейските партньори в разрешаването на двустранните проблеми.

Според Каракачанов, досегашният подход на България е бил твърде пасивен и неефективен. "България е пасивна и това е проблемът. В годините назад бяха десетки случаи, да не кажа стотици", заяви той. Историкът смята, че вместо да се ограничава до дипломатически ноти и срещи с македонския посланик, страната ни трябва да търси подкрепата на европейските си партньори.

"България трябва да ангажира европейските ни партньори и да изисква от тях те да размахат пръст и да ги предупредят, че подобни стъпки означават реалното им замразяване в преговорния процес", подчерта Каракачанов. Той изрази мнение, че липсата на такава активност може да се дължи на немарливост или на погрешно разбиране за толерантност.

Председателят на ВМРО критикува и споразумението с френския президент Еманюел Макрон, което според него не е решило проблемите, а само ги е отложило. Каракачанов предупреди, че компромисите спрямо македонските политици водят до по-брутално поведение от тяхна страна: "Всеки жест на добра воля, на внимание - било от България или европейските ни партньори, те го възприемат като слабост. Пред нас се правят на мили и любезни, зад гърба ни се опитват да ни забият ножа".

По отношение на скорошния инцидент с липсващото македонско знаме при срещата между президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова и българския държавен глава Румен Радев, Каракачанов го определи като изкуствено раздухан проблем. Той обясни, че при неофициални посещения не се изисква спазването на строг протокол с издигане на знамена и церемониални почести.

Историкът изрази мнение, че в основата на напрежението стои страхът на някои македонски политици от възможна "ребългаризация" на населението. "Страх ги е, че ако се отворят отношенията между България и РСМ, ако те спазят договора за общата ни история и личности от нея, населението, което много добре знае българските си корени, ще се активизира", заключи Каракачанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...