Взривовете край Елин Пелин оставиха 70 къщи със щети

0
Кметът и министърът на вътрешните работи се срещат с жителите за обсъждане на мерки
Кметът и министърът на вътрешните работи се срещат с жителите за обсъждане на мерки Снимка: БНТ

Кметът и министърът на вътрешните работи се срещат с жителите за обсъждане на мерки

Близо 70 къщи са с нанесени щети след взривовете в складове за фойерверки край село Гара Елин Пелин, съобщи кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов. На среща със засегнатите жители, кметът изслуша техните оплаквания и разясни мерките, които местната власт е предприела до момента.

Ще бъдат обследвани и още къщи, чиито собственици в момента отсъстват, допълни Симеонов.

Разрушения и последици

До момента комисия към общината е успяла да огледа сто къщи, от които 70 са със щети. Най-често срещаните повреди са счупени прозорци и стъклопакети, но в пет къщи са открити и пукнатини. Предстои по-обстоен оглед, за да се установи дали пукнатините са нови или по-стари, уточни кметът.

Въпреки че не аз съм дал разрешение за изграждане на складовете, а това е станало преди години, ви уверявам, че законът е спазен. Складът за фойерверки се намира на 750 метра от населеното място при законово изискване за 600 метра. Друг е въпросът, дали това отстояние е достатъчно по принцип, обясни Симеонов.

Законодателни промени и срещи с институции

Кметът на Елин Пелин е инициирал среща с представители на Сдружението на общините в България, за да бъде обсъдено дали изискването за отстояние на складовете от населените места да не се промени законодателно.

Проверката показа, че след възникване на взривовете се е запалил покрива на склад на километър и половина разстояние. Причината да не се запалят къщите е, че вятърът е духал в друга посока и върху това също трябва да се помисли, каза още Симеонов.

Предстоящи действия

В четвъртък министърът на вътрешните работи Калин Стоянов също ще проведе среща с жителите на село Гара Елин Пелин. Очаква се той да обсъди мерките за обезопасяване на района и подпомагане на засегнатите домакинства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Разбира се
    Трябва да са на по голямо разстояние подобни складове .
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари