Времето се обръща рязко

1
НИМХ издаде жълт код за порои
НИМХ издаде жълт код за порои

НИМХ издаде жълт код за порои

Прогнозата за времето в България се променя значително, като Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предупреди за предстоящи опасни метеорологични явления. Институтът издаде жълт код за значителни валежи и гръмотевични бури за 28 август, като предупреди гражданите да се подготвят за потенциално тежки метеорологични условия.

Според прогнозата на НИМХ, най-интензивни ще бъдат валежите в Североизточна България, където се очаква бурите да се проявят най-силно. Въздушната маса над страната ще бъде неустойчива през следващата седмица, като през седемдневния период ще се редуват слънчеви часове и дъждовни епизоди.

Очаквания за неустойчиво време

Метеоролозите съобщават, че сутрините ще започват със слънчеви часове, но следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места в страната се очакват краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевици. Някои от валежите могат да бъдат значителни по количество, което увеличава риска от наводнения в уязвими райони.

Освен това, вятърът ще бъде слаб, но в Източна България ще се усилва до умерен североизточен вятър. Въпреки промяната във времето, температурите ще останат сравнително високи за сезона, като максималните стойности ще варират между 27° и 32°.

Препоръки за безопасност

Гражданите се призовават да следят актуалните прогнози и предупреждения от НИМХ и да бъдат подготвени за евентуални извънредни ситуации. При възможност е препоръчително да се избягват дълги пътувания и дейности на открито по време на бурите. Местните власти също са в готовност да реагират на евентуални инциденти, свързани с лошото време.

НИМХ ще продължи да наблюдава внимателно ситуацията и при нужда ще издава допълнителни предупреждения и съвети за гражданите.

Възможности за развитие на времето

Според експертите, неустойчивата въздушна маса над страната може да продължи да влияе на метеорологичните условия през цялата следваща седмица. Това може да доведе до още бури и порои, особено в следобедните и вечерните часове. Преходните периоди между слънце и дъжд ще създадат предизвикателни условия за планиране на дейности на открито.

Температурите, макар и леко понижени, ще останат на нива, характерни за края на лятото, но бурите ще внасят динамика в иначе стабилния метеорологичен цикъл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари