Студен фронт носи поройни дъждове и застудяване

0

Интензивни валежи и риск от наводнения в края на септември

Синоптичната обстановка в края на септември се очертава динамична, с прогнози за обилни валежи и рязка промяна на температурите в страната. Метеорологичните модели предвиждат преминаването на студен атмосферен фронт над Балканския полуостров и България на 29 и 30 септември, което може да доведе до значителни валежи и риск от наводнения в определени региони.

Според анализа на синоптиците, студеният фронт ще се усили (процес, известен като фронтогенезис) поради съществената температурна разлика между въздушните маси и разширяващия се антициклон от Западна Европа. Това атмосферно явление ще предизвика засилване на валежите, особено над Западна и Северозападна България.

Очакваните количества валежи варират в зависимост от релефа и специфичните атмосферни условия. По северните склонове на Стара планина, благодарение на орографския ефект, се прогнозират валежи с интензитет над 40-50 литра на квадратен метър. Средно, метеорологичните модели предвиждат между 10 и 15 милиметра валеж за тези райони.

В нощта срещу понеделник, 30 септември, се очаква формирането на циклон. През деня фронталната му зона ще премине през Източна България, създавайки условия за гръмотевични бури.

Особено внимание трябва да се обърне на районите в Южна и Централна България, където се прогнозират конвективни валежи с интензитет между 60 и 100 литра на квадратен метър. Опасността се крие във факта, че тези количества могат да се изсипят за няколко часа, значително повишавайки риска от внезапни наводнения.

Промяната във времето ще бъде съпроводена и с промяна в посоката на вятъра. В неделя, 29 септември, той ще се ориентира от северозапад и ще се усили, донасяйки студен въздух. Това ще доведе до драстични температурни разлики в различните части на страната. Докато в Западна и Северозападна България термометрите ще показват между 18 и 20 градуса по Целзий, в Горнотракийската низина на места температурите могат да достигнат 30-32 градуса.

В понеделник, 30 септември, се очаква температурите да се установят в по-тесен диапазон, с максимални стойности между 15 и 20 градуса по Целзий.

Метеоролозите подчертават, че прогнозата може да претърпи корекции в следващите дни. Целта на това ранно предупреждение е да информира обществеността и да насърчи подготовката за предстоящите метеорологични условия, а не да предизвиква паника.

Препоръчва се на жителите на засегнатите райони да следят внимателно актуализациите на прогнозата и да вземат необходимите предпазни мерки. Особено внимание трябва да се обърне на състоянието на речните корита и язовирите в рисковите зони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари