Властите в Русе са в готовност за извънредна ситуация във вторник

3
Червен код за горещини в Русе: Опасност от над 41° на сянка
Червен код за горещини в Русе: Опасност от над 41° на сянка

Червен код за горещини в Русе: Опасност от над 41° на сянка

Националният институт по метеорология и хидрология издаде червен код за опасно високи температури в област Русе за утре. Това е най-високата предупредителна степен за явления, които могат пряко да повлияят върху живота и здравето на хората. Очаква се температурите да надхвърлят 41° на сянка, като в някои райони може да достигнат дори 43°. Тази екстремална жега представлява сериозна заплаха за населението.

Областният управител Драгомир Драганов и заместникът му Георги Георгиев са в постоянен контакт с всички държавни и местни институции, които имат отговорности за действие при кризисни ситуации. „Готови сме веднага да реагираме при извънредна ситуация. Ако се наложи, ще бъде задействан и областният план за защита при бедствия“, коментира Драганов. Той добави, че въпреки очакваните крайно опасни температури, се надява да не се стигне до форсмажорни обстоятелства. „Навсякъде в региона обстановката се наблюдава непрекъснато. 24 часа получаваме постоянна информация“, заяви още областният управител.

Метеорологичната обсерватория в Русе предупреждава, че температурите ще се задържат в диапазона между 37° и 42° до четвъртък включително. След това се очаква леко понижаване на температурите, но то ще бъде едва с 5 – 6 градуса. Тези температурни промени ще бъдат придружени от силни гръмотевични бури, интензивни дъждове и градушки. Явленията ще имат локален характер, което допълнително усложнява ситуацията.

Поради високия риск от пожари, по време на пожароопасния сезон паленето на открит огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии е абсолютно забранено. Не трябва да се допускат палежи на стърнища, слогове, крайпътни ивици и сухи треви. В тази връзка, областният управител Драганов поиска от кметовете на по-малките населени места да напомнят на пастири, пчелари, собственици на земеделски земи и обекти, да не горят растителност. Изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за целта места – контейнери и сметища.

„Рисковете са големи от разрастване на пожари, нека преди подобна постъпка да помислим за природата, имуществото и живота на хората“, заяви Драганов. Припомняме, че през последните два дни в района на квартал „Средна кула“ в Русе горя голям пожар, който засегна около 60 декара или 40% от гората там. Освен служители на Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението, в гасенето са се включили и доброволци от формированието към Община Русе. Днес работата на местопроизшествието продължи, като четири екипа на пожарната са на терен и поддържат наблюдението на района и гасенето на възникващи локални възобновявания на пожара. Към момента няма опасност за населението.

Освен в Русе, червен код за утре е обявен и за областите Велико Търново, Плевен и Благоевград. Жителите на тези райони също трябва да вземат необходимите предпазни мерки и да избягват излизането на открито в най-горещите часове на деня.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    кмето
    Ще разпоредя сите аеропланя от летище Щръклево да излетят и направят малко дъжд както се разбрахме по договоро. Също така ще събера общината за да обсъдим възможноста за въвеждане на данък такса " Жега" , ще е арно да посъберем малко парички и от това .
  • -2
    3
    служителка
    Проверете условията за работа и в Общаната. Много от служителките са депресирани, че не са високо оценени от техния Гуру. Все се намесват някакви къдрокоски, русокоски, магистралки на изхода за София и так далее. Гуруто редовно използва ослогите на магастралките на път за русата в селото си.
  • 13
    2
    служител
    Проверете условията за работа в A.L.FILTER Непоносими температури
  • 6
    1
    Русе
    Ще е хубаво , в малките общини да се забрани и на големите земеделци да излизат с тежка техника и да се ограничат ремонтните дейности по пътищата . Задължително трябва да се мият улиците на Русе още от ранна сутрин без да се спира до късна вечер и без оправдания ,че няма пари и хора за тази дейност . Дано косенето на тревата в градска среда да бъде преустановено .
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари