Чиновници почистиха замърсени местности в Мечка и Сливо поле

1

Служители на Областна администрация събраха 25 чувала отпадъци

В рамките на дванадесетото издание на националната кампания "Да изчистим България заедно", организирана от bTV Media Group, служителите на Областна администрация - Русе събраха впечатляващите 25 чувала с отпадъци. Тазгодишното събитие се проведе в подкрепа на световния ден на почистването - World Clean Up Day 2024.

По инициатива на областния управител Драгомир Драганов, усилията на администрацията бяха насочени към по-малките населени места в региона. Сред почистените територии бяха местността "Стълпище" край село Мечка, община Иваново, и град Сливо поле. Служителите получиха подкрепа от местните общински администрации.

Събраните отпадъци включваха предимно пластмасови бутилки, кенчета, празни кутии и найлонови торбички. Не липсваха и стъклени бутилки, които представляват особена опасност в природата поради риска от пожари. На някои места бяха открити дори изхвърлени стари дрехи.

Областният управител Драганов коментира: "Подобни кампании са необходими, защото дават реален резултат. Въпреки това акцентът трябва да е поставен предимно върху личната ежедневна отговорност на всеки един от нас към околната среда."

От Областната администрация напомнят, че събраните смесени битови отпадъци трябва да се поставят в чували до или вътре в съдовете за битови отпадъци, а отпадъците от опаковки - в съдовете за разделно събиране. Строителни отпадъци, опасни отпадъци, излезли от употреба гуми и електрически уреди не трябва да се изхвърлят в тези контейнери.

Новост в тазгодишната кампания, която премина под надслов "Да преобърнем играта", е възможността доброволците не само да почистват и облагородяват пространства, но и да инициират други добри дела, включително почистване на водни басейни и прилежащите им територии.

Общините в региона бяха своевременно снабдени с ръкавици и чували за смет, осигурени от Министерството на околната среда и водите. По време на кампанията общините са освободени от дължимата такса за депонирани отпадъци, за да бъдат насърчени да организират почистването на своята територия.

От Областната управа призовават всички участници да изпратят информация за мястото на почистване, броя на доброволците и събраното количество отпадъци на електронна поща: [email protected].

От началото на кампанията досега са участвали над 3 милиона доброволци, които са събрали близо 100 хиляди тона отпадъци и са почистили 28 800 нерегламентирани сметища и замърсени зони в цялата страна. Само през миналата година в Русенско участваха повече от 11 000 души, които почистиха 317 места и 11 нерегламентирани сметища. През 2022 година областта отбеляза абсолютен рекорд с почти 27 000 участници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    FK Дунав
    чиновник да се хване да работи,,,не е вярно,няма такива,престанете да лъжете хората
  • 7
    6
    До Общинарите
    Общината почистихте ли я? От "Вътре" ?
  • 8
    5
    Драго пияния
    Ам облаСния не го виждам по снимките
  • 10
    4
    Ряховчан
    Един "чиновник" на заплата от общината пръска за комари цяло лято в Сливо поле и селата от общината с вода, и те вместо да умират се размножават .Общественна тайна.Общински кмете ,защо не вземаш мерки поне маалко препарат да сложи?
  • 3
    3
    градът Русе
    До #1- Ами не може да се обобщават хората. Не всички човеци са дефектни. Поне 1/3 от хората са истински и спазват всички закони - природни и цивилизационни . Например в Здравец повечето собственици спазват разделното събиране на отпадъците, но поради липсата на култура и неграмотност малцинството на останалите правят пейзажа да изглежда неприятен.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари