Владимир Малинов: В около 2300 обекта в България се използват радиоактивни отпадъци

1
Националното хранилище „Радиана“ ще поеме радиоактивните отпадъци на България
Националното хранилище „Радиана“ ще поеме радиоактивните отпадъци на България Снимка: БГНЕС

Националното хранилище „Радиана“ ще поеме радиоактивните отпадъци на България

Около 2300 обекта в различни сектори на българската промишленост, медицина, селско стопанство и научни институти използват радиоактивни материали. Това съобщи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на заседание на Народното събрание. Министърът подчерта важността на отговорното управление на генерираните радиоактивни отпадъци, особено в контекста на развитието на ядрената енергетика в страната.

Малинов уточни, че съгласно европейските директиви радиоактивните отпадъци трябва да бъдат погребани в държавата, в която са генерирани, освен ако няма допълнително споразумение между съответните държави членки. Тази практика гарантира, че всяка страна носи отговорност за своите отпадъци, като същевременно осигурява максимална безопасност за околната среда и общественото здраве.

„АЕЦ „Козлодуй“ и други лицензирани обекти, които използват радиоактивни източници, имат задължението да обработват и съхраняват междинно всички генерирани радиоактивни отпадъци на територията на обектите си, докато не ги предадат на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци““, подчерта Малинов пред депутатите.

Планирано погребване на отпадъците в националното хранилище „Радиана“

По време на изказването си министърът на енергетиката съобщи и за предстоящите действия по погребването на радиоактивните отпадъци в националното хранилище на площадка „Радиана“, разположено на територията на АЕЦ „Козлодуй“. Очаква се хранилището да бъде въведено в експлоатация в най-близко бъдеще, което ще осигури дългосрочно решение за безопасното съхранение на отпадъците.

Този проект е от ключово значение за ядрената безопасност на страната, тъй като радиоактивните отпадъци изискват специфични методи на управление, включително дългосрочно съхранение в подходящо подготвени и защитени съоръжения. Хранилището „Радиана“ е планирано да отговаря на най-високите стандарти за безопасност, съобразени с международните изисквания и най-добрите практики.

Владимир Малинов подчерта значението на международното сътрудничество и европейските стандарти в процеса на управление на радиоактивните отпадъци. Въвеждането в експлоатация на националното хранилище ще позволи на България да се справи с радиоактивните отпадъци по начин, който е безопасен за околната среда и здравето на населението.

Предизвикателства пред управлението на радиоактивните отпадъци

Един от основните приоритети на страната е да гарантира, че всички радиоактивни отпадъци са правилно управлявани и съхранени. Създаването на необходимата инфраструктура и постигането на необходимите стандарти за безопасност изисква значителни ресурси и експертен опит.

Министър Малинов отбеляза, че радиоактивните отпадъци, генерирани от различни сектори, не могат да бъдат пренебрегнати и че е необходимо дългосрочно решение за тяхното съхранение. Националното хранилище „Радиана“ е част от тези усилия, като то ще предоставя възможност за безопасно и устойчиво управление на отпадъците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...