Парламентът наложи пълна забрана за продажбата на райски газ

0
Диазотният оксид вече ще е недостъпен за физически лица
Диазотният оксид вече ще е недостъпен за физически лица

Диазотният оксид вече ще е недостъпен за физически лица

Народното събрание прие окончателно на второ четене промени в Закона за здравето, които въвеждат пълна забрана за продажба на диазотен оксид, известен още като райски газ, на физически лица. Решението беше взето с мнозинство от 105 гласа "за", 47 "против" и 12 "въздържал се".

Новите законодателни промени разширяват обхвата на съществуващата забрана, която до момента се отнасяше само за лица под 18-годишна възраст. Според приетите изменения, продажбата на райски газ и пълнители с него ще бъде позволена единствено на еднолични търговци, чийто предмет на дейност включва търговия с този продукт, и то само за целите на препродажба на други търговци.

Освен това, законодателите въведоха и забрана за рекламата на райски газ в онлайн платформи, което цели да ограничи достъпа и популяризирането на веществото сред широката общественост.

Тези мерки са част от по-широките усилия за борба с употребата на психоактивни вещества и защита на общественото здраве. Диазотният оксид, макар и широко използван в медицината и промишлеността, може да бъде опасен при неправилна употреба, причинявайки сериозни здравословни проблеми.

Приетите промени в закона ще засегнат не само физическите магазини, но и онлайн търговията, като целта е да се ограничи достъпът до това потенциално опасно вещество. Очаква се новите разпоредби да влязат в сила след обнародването им в "Държавен вестник".

Експерти в областта на общественото здраве приветстват тази законодателна инициатива, подчертавайки необходимостта от строг контрол върху веществата, които могат да бъдат злоупотребени. От друга страна, критиците на закона изразяват опасения, че пълната забрана може да доведе до създаването на черен пазар и да затрудни легитимното използване на диазотен оксид в определени индустрии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    До 1
    Оня депутат - доктора(от шоуто на Слави), беше против забраната. И други подобни дето получават рушветчета. Затова не го приемаха, а имаше предложения
  • 2
    3
    Петя
    От днес на сетне:Мога ли да предизвикам локално загряване в областта на вратните прешлени на малките пикльовци/пикли в чийто ръчички видя този продукт?
  • 1
    2
    34t3
    да продават адски гас сега, после чистилищен гас
  • 3
    1
    До Парламента
    Досега чикии ли бихте,две,три години? С тая бързина ако викате запаса ,докато стане ще ви резнат долните глави,фесове,килими и т.н. Мухльовци
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари