Парламентът отхвърли искането да се запазят парогенераторите от "Белене" за АЕЦ "Козлодуй"

0
ИТН настояваше за анализ на възможностите, но предложението не намери подкрепа
ИТН настояваше за анализ на възможностите, но предложението не намери подкрепа Снимка: БГНЕС

ИТН настояваше за анализ на възможностите, но предложението не намери подкрепа

Депутатите в Народното събрание отхвърлиха предложението на партия "Има такъв народ" (ИТН) да се запазят парогенераторите от оборудването, предназначено за проекта АЕЦ "Белене", за нуждите на АЕЦ "Козлодуй". Предложението бе част от проект на решение, внесен от ИТН, който предлагаше да се изготви анализ дали тези парогенератори могат да бъдат използвани в Козлодуйската централа, преди да се продадат на Украйна.

Проектът на решение целеше да задължи министъра на енергетиката Владимир Малинов да изготви анализ на възможността парогенераторите да се използват за шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Причина за предложението бе засилената нужда от нови парогенератори за Козлодуйската централа, след като самият министър Малинов през юни алармира за зачестилите аварии на съществуващото оборудване.

Предложението обаче не получи необходимата подкрепа в пленарната зала. Депутатите от коалицията ПП-ДБ и ДПС гласуваха "против", като само един техен представител и един депутат от ГЕРБ подкрепиха предложението. Останалите депутати от ГЕРБ се въздържаха от гласуване, докато "БСП за България", "Възраждане", ИТН и независимите депутати застанаха зад идеята.

Един от основните аргументи на вносителите на предложението беше фактът, че изработването на нов парогенератор отнема между 4 и 5 години и в момента може да бъде осъществено само от руски компании. С оглед на международната политическа обстановка и наложените санкции, възможността за закупуване на ново оборудване от Русия е минимална, което прави използването на съществуващите парогенератори от "Белене" единствено разумно решение според ИТН.

Въпреки този аргумент, депутатите решиха да продължат с предишния план за продажба на оборудването от "Белене" на Украйна, като преговорите за това вече са в ход от повече от година. През юли тази година БСП внесе предложение преговорите да бъдат прекратени изцяло, но това също не беше прието от парламента.

Очаква се утре депутатите да разгледат нов проект на решение, внесен от ГЕРБ, който цели да удължи срока за преговорите с Украйна с 180 дни. Още сега стана ясно, че партиите БСП и "Възраждане" няма да подкрепят този проект, тъй като според тях страната ни има нужда да задържи оборудването за потенциално изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Белене", вместо да го продава на чужда държава.

Същевременно, въпросът за бъдещето на ядрената енергетика в България остава актуален. Според експерти, изграждането на нови мощности е от ключово значение за енергийната сигурност на страната, особено в условията на глобална несигурност и нарастващи изисквания за намаляване на въглеродните емисии.

Дискусията около това дали оборудването от "Белене" да бъде запазено или продадено на Украйна, продължава да разделя депутатите и експертите, като бъдещето на българската ядрена енергетика остава неясно. Предстоящото гласуване утре ще покаже дали продажбата ще бъде удължена с нов срок или ще се наложат нови преговори относно използването на оборудването вътре в страната.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    1
    Така е наредено на дупедавците
    от трета страна(в случая МААЕ)да ги подарим на Украйна.А ние ще го духаме и ще теглим още непосилни заеми.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари