Владимир Иванов: Наблюдаваме есенно поскъпване на храните

0
Председателят на ДКСБТ: Реколтата е добра, цените на хляба ще останат стабилни
Председателят на ДКСБТ: Реколтата е добра, цените на хляба ще останат стабилни

Председателят на ДКСБТ: Реколтата е добра, цените на хляба ще останат стабилни

Традиционното есенно покачване на цените на хранителните продукти е в ход, но пазарът остава стабилен, според експертна оценка. Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, сподели своите наблюдения и прогнози в скорошно телевизионно интервю.

"В момента се наблюдава традиционното есенно поскъпване и плавно изменение на кривата, но това е съвсем нормален процес. От март на 2023 година не сме наблюдавали резки изменения, пазарът е в добро устойчиво равновесие и всичко е балансирано с търсенето", заяви Иванов.

Експертът отбеляза, че цената на олиото в момента е по-ниска в сравнение с миналата година. Въпреки това, той прогнозира леко увеличение, но без драстични скокове. "Може би ще има увеличение, но то ще е плавно и няма да е със сериозни проценти. Самият пазар ще каже къде е границата според търсенето и предлагането", обясни председателят на комисията.

Иванов посочи, че реколтата е понесла щети, което е характерно не само за България, но и за съседни страни като Молдова, Украйна и Румъния. Въпреки това, той подчерта, че ситуацията е далеч по-благоприятна в сравнение с тази отпреди две години. Макар и да признава, че може да има затруднения при набавянето на суровини и по-ниска рентабилност за производителите, експертът не вижда условия, които биха застрашили бранша или довели до фалити и затваряне на предприятия.

По отношение на хлебните изделия, ситуацията изглежда особено обнадеждаваща. "Там имаме доста добра реколта, с добро качество, близка до рекордните. Там проблемът е с ниската международна цена. Аналогично е и с царевицата", коментира Иванов. Той добави, че макар производителите да се изправят пред предизвикателства по отношение на рентабилността, потребителите не би трябвало да усетят негативно влияние върху цените на хлебните изделия.

Експертът обърна внимание и на качеството на млечните продукти, по-специално сиренето. Той посъветва потребителите да не се фокусират единствено върху ниската цена, а да търсят баланс между цена и качество. "Хубаво висококачествено сирене няма как да има за 10 лева. Потребителите да не гледат на всяка цена ниската стойност, а да съобразяват цената с качеството", препоръча Иванов.

В контекста на регионалните ценови различия, Иванов коментира и практиката на пазаруване в Северна Македония, която напоследък привлича вниманието на българските потребители. Той изрази скептицизъм относно предимствата на тази практика, подчертавайки рисковете, свързани с качеството и контрола на продуктите. "Не си пожелавам да имаме пазара на Северна Македония, нашият пазар е много по-добре зареден. В Република Северна Македония можеш да произведеш каквото и както си искаш", отбеляза той, предупреждавайки за потенциалните рискове при покупката на големи количества хранителни продукти от чужбина.

В заключение, Иванов обърна внимание на възможното влияние на геополитическите събития върху цените. Той предупреди, че продължителната ескалация на напрежението в Близкия изток може да се отрази на световните борсови пазари и да доведе до поскъпване на горивата, лекарствата и други продукти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари