Владимир Чуков: Бенямин Нетаняху е доказал, че е човек с 9 живота

0
Анализатор предупреждава за потенциална ескалация на конфликта в Близкия изток
Анализатор предупреждава за потенциална ескалация на конфликта в Близкия изток Снимка: Bulgaria ON AIR

Анализатор предупреждава за потенциална ескалация на конфликта в Близкия изток

Напрежението в Близкия изток продължава да ескалира след последните събития между Израел и Иран. Професор Владимир Чуков, изтъкнат арабист, сподели своя анализ на ситуацията в предаването "Денят ON AIR".

Според професор Чуков, отговорът на Израел на иранската атака е бил сравнително умерен. Той описва действията на Израел като "размахване на перце", намеквайки за сдържаността в реакцията.

Експертът подчертава, че бъдещият отговор на Израел остава неясен по отношение на време, място и мащаб, но е убеден, че такъв ще последва. Той обръща внимание на промяната в наименованието на израелската операция срещу "Хизбула", която първоначално е била наречена "Стрели за севера", а по-късно преименувана на "Новия режим".

"След 2-3 дена я преименуваха на "Новия режим" - големия Близък изток, но без Иран на мулите", обяснява професор Чуков. Тази промяна, според него, е сигнал за по-широкообхватни намерения, насочени не само към "Хизбула", но и към самия Иран.

Професорът коментира и вътрешната ситуация в Иран, отбелязвайки разделението между обществото и управляващата върхушка: "Всички се обявиха против навлизането на Израел в Ливан, включително администрацията на Байдън, да не говорим за Макрон, Русия, Китай и ЕС".

Относно военния потенциал на Израел, Чуков е категоричен: "Израел ако иска, може да срути Иран. Атака срещу ядрените инсталации - те ги знаят на пръсти". Той добавя, че подобни действия биха имали сериозни икономически последици, особено върху цените на петрола.

Експертът обръща внимание и на нарастващото напрежение в Европа, споменавайки инциденти в Дания и Швеция, свързани с израелски дипломатически представителства. Той изразява загриженост за потенциала на Сърбия като възможен терен за конфликт, свързан със ситуацията в Близкия изток.

В заключение, професор Чуков подчертава необходимостта от повишено внимание към развитието на събитията в региона и потенциалното им влияние върху глобалната политическа сцена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари