Виолета Коритарова: Техническият проект за тунел под Шипка може да стартира през 2025 година

1
Строителството на тунела ще продължи около три години и половина
Строителството на тунела ще продължи около три години и половина Снимка: Благой Кирилов / БТА

Строителството на тунела ще продължи около три години и половина

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова обяви, че началото на дейностите по изработване на техническия проект за тунела под връх Шипка се очаква да стартира през 2025 година. Това стана ясно по време на изслушване в парламента, където министърът уточни, че първо трябва да бъдат предприети действия за осигуряване на площите за порталите на тунела.

Оттук нататък всички процедури ще изискват спазване на съответните законови срокове,“ заяви Коритарова, като подчерта, че не може да даде конкретен ангажимент за началото на строително-монтажните работи. Финансирането за проекта е осигурено, като част от средствата идват от държавния бюджет и са планирани в капиталовата програма на Агенция "Пътна инфраструктура", а останалата част ще бъде покрита по програма "Транспортна свързаност" за периода 2021-2027 година.

Министърът обяви, че в началото на юли е започнала работа по създаване на работна група с участието на отговорните институции. Тази група ще изготви график с дейностите и сроковете за реализиране на проекта. Според Коритарова, целта е същинската работа да започне до година и половина, като прогнозата е тунелът да бъде завършен след около четири години.

Проектът включва изграждането на пет тунела с обща дължина от 4 километра, шест моста, един подлез и други инфраструктурни съоръжения. Проектирането започна след близо тригодишна процедура по Закона за обществените поръчки, стартирана през октомври 2019 г., която премина през обжалване в съда. Изпълнител на проекта е ДЗЗД "Консорциум ПСВТ", като стойността на контракта за проектиране и строителство възлиза на 358 020 000 лева с ДДС. Строителният надзор е поверен на ДЗЗД "Трансконсулт - Свеко" с договор на стойност 6 479 935,20 лева с ДДС.

Тунелът под връх Шипка ще бъде най-пряката връзка между Северна и Южна България в централната част на страната. Северният портал на тунела ще се намира в област Габрово, а южният - в област Стара Загора. Основните транспортни направления, които ще обслужва тунелът, включват Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа). Това съоръжение ще подобри безопасността на движение и целогодишно ще улесни преминаването на шофьорите от двете страни на Стара планина, допринасяйки за икономическото и социалното развитие на региона и за туризма.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    daskal
    Ама признайте, че това "може" е очарователно! Толкова много символика има в него, чувство за хумор, тънка ирония, гавра... Тате каза, че ще ми купи колело...
  • 8
    2
    Метеополитика
    Винаги, когато се заговори за нови магистрали, тунели, мостове, това означава, че идват нови избори!
  • 11
    1
    1980-2024 г.
    Не мина ли много време? Сякаш вчера беше.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари