Копие на викингски кораб акостира в Русе

9
Плавателният съд е сред участниците в 67-та международната регата ТИД
Плавателният съд е сред участниците в 67-та международната регата ТИД Снимка: БТА

Плавателният съд е сред участниците в 67-та международната регата ТИД

Копие на древен викингски кораб привлече вниманието на жителите и гостите на град Русе, когато акостира на яхтеното пристанище като част от 67-ата международна регата ТИД (Tour International Danubien - TID). Този уникален плавателен съд, изработен преди 35 години по образец на оригинален викингски кораб, участва в регатата, която тази година събра представители на 11 държави от три континента.

Впечатляващото копие на викингския кораб

Викингският кораб, който акостира в Русе, е дело на 71-годишния пенсиониран австрийски лекар Райнхард Совинз. Той е вдъхновен от оригинален викингски кораб, който вижда в музей в норвежката столица Осло. Совинз решава да създаде негово копие заедно със своите деца, като плавателният съд е почти два пъти по-малък от оригинала, с дължина от 10 метра и тегло 800 килограма.

„Имам хижа на едно малко езеро, което се казва Валдшахер, в провинция Щирия, близо до Грац. Реших, че на това място много добре ще изглежда един викингски кораб“, споделя пред БТА Совинз. Той добавя, че не е изчислявал точно колко средства е вложил в изработването на кораба, но подчертава, че емоционалната стойност на плавателния съд е безценна. Реакциите на хората, които искат да се качат на кораба или дори просто да се снимат до него, са най-голямото му удовлетворение.

Регата ТИД: Международно събитие с дълга история

Регата ТИД е най-голямата в света туристическа гребна регата и всяка година събира ентусиасти от различни държави. Тя стартира в края на юни от град Инголщад, Германия, и за 74 дни преминава през осем държави, включително Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, Хърватия, България и Румъния. Общата дължина на маршрута е впечатляващите 2516 километра. България е домакин на последния етап на гребния поход, който преминава през Видин, Русе и други български градове по поречието на река Дунав.

Тази година в регатата участват представители на 11 държави от три континента, включително Германия, Австрия, Сърбия, Хърватия, Румъния, България, Холандия, Швейцария, Англия, Съединените американски щати и Нова Зеландия. Според коменданта на българския участък на регатата, Стилиян Бонев, викингският кораб е един от най-атрактивните елементи на събитието.

Приключенията на екипажа

Райнхард Совинз не е новак в регата ТИД. Преди 12 години той преминава по целия маршрут от Инголщад до Черно море. Въпреки това, не всички негови пътешествия са били безпроблемни. Совинз споделя, че преди две години е преживял разочарование, когато в унгарския град Мохач екипажът му решава да напусне кораба. Въпреки трудностите, тази година той събира нов екипаж от добри приятели и отново се включва в регатата, стартирайки от Мохач.

„Този път сме събрали добър екипаж с много добри хора и тръгнахме от Мохач, за да завършим пътешествието до края на регатата в Румъния“, споделя Совинз. Той добавя, че Дунав му е любима река и всеки път, когато плава по нея, се наслаждава на невероятните гледки и променящия се пейзаж.

Етапи в България и подкрепа от местния бизнес

Преди да акостират в Русе, основната група от лодките на регатата спира за почивка в местността „Стълпище“ до русенското село Мечка. Двудневният лагер там е осигурен благодарение на подкрепата на местния бизнес и субсидията, отпусната от държавата, отбелязва Стилиян Бонев.

Регатата ще продължи своя път на юг, като утре сутринта викингският кораб и неговият шестчленен екипаж ще се отправят към следващата спирка - Силистра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Наблюдател
    Комедианти от първата снимка, за три години постигнахте "огромен успех", успяхте да съсипете граденото с много труд, усърдие...
  • Ихууу
    Бесарабския хуйсмук мухахахахаа се прави на българин ама е долен цигански гейтак и куросмук като Путин!
  • Българин
    Всички истински българи казваме кур за Говнояд Путин и неговите слуги от Палестина, да им еба путката майна! Слава на народа...
  • Мухахахахаха
    Бесарабският хуйолап мартинчо пак се прави на българин с коментар 2 а всъщност е циганин куролап мухахахахаа
  • Българин
    Всички истински Българи казваме КУР за ИЗСраел - слава на народа на Ливан и смърт за слугите на ционизма!