Възникнаха проблеми с пет машини за гласуване в Русенско

1
Това съобщи председателят на РИК - Русе Милена Хинкова
Това съобщи председателят на РИК - Русе Милена Хинкова Снимка: БТА

Гласуването продължава само с хартиени бюлетини до отстраняване на неизправностите

В област Русе изборният ден започна нормално, като до 7:50 часа не са регистрирани сигнали за нарушения. Това потвърди председателят на Районната избирателна комисия (РИК) - Русе Милена Хинкова пред Българската телеграфна агенция.

"В много малко секционни комисии се наложи замяна на членове, които не са се явили", сподели Хинкова.

Технически проблеми с машините за гласуване

Възникнаха затруднения с пет машини за гласуване в региона. Две от устройствата не успяха да стартират, за което бе изпратен технически екип. При други три възникна проблем с разпечатването на бюлетините. До отстраняването на неизправностите в засегнатите секции гласуването продължава само с хартиени бюлетини.

Разпределение на секциите

От общо 337 секции, в 289 от тях, където избирателите са над 300 души, се провежда комбинирано гласуване - с хартиена бюлетина или с машина. В останалите 48 секции гласуването се извършва единствено с хартиени бюлетини.

Специални секции за уязвими групи

Шест допълнителни секции са разкрити в специализирани заведения:

  • В Русе - в следствения арест
  • В Университетска болница "Канев"
  • В Университетска болница "Медика"
  • В Центъра за психично здраве
  • В град Бяла - в Многопрофилна болница "Юлия Вревска"
  • В Държавната психиатрична болница в Бяла

Осигурени са и седем мобилни секции за хора с физически увреждания.

Избиратели и кандидати

В област Русе правоимащите избиратели са 198 570 души, като в община Русе техният брой е 141 943. За първи път ще гласуват 680 души, навършили пълнолетие.

За седемте места в 51-вото Народно събрание се състезават 205 кандидати за депутати, издигнати от 18 партии и девет коалиции.

Сигурност и наблюдение

Близо 400 служители на Министерството на вътрешните работи (МВР) - Русе осигуряват сигурността и обществения ред в региона, съобщи регионалният говорител Даниела Малчева. Четири социологически агенции провеждат екзитпол проучване в изборния ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари