Избирателната активност в Русенско е 10%

2
Най-малко гласуват в Сливо поле
Най-малко гласуват в Сливо поле Снимка: Областна администрация - Русе

Най-малко гласуват в Сливо поле

Избирателната активност в област Русе достигна 10.35 процента към 11:00 часа в изборния ден, което показва повишение с около 2 процента спрямо вота от 9 юни 2024 година. Това съобщиха от Районната избирателна комисия (РИК) - Русе.

От общо 198 702 души с право на глас в областта, своя вот са упражнили 20 561 избиратели.

Активност по общини

Община Ценово традиционно води класацията с най-висока избирателна активност от 17.29 процента, където 729 души от общо 4216 избиратели са упражнили правото си на глас.

На другия полюс е община Сливо поле с най-ниска активност от 9.02 процента, където са гласували 899 души от общо 9966 избиратели.

В останалите общини активността е както следва:

  • Борово - 11.33 процента (537 от 4738 души)
  • Бяла - 11.47 процента (1275 от 11 116 души)
  • Ветово - 11.81 процента (1432 от 12 124 души)
  • Две могили - 12.88 процента (963 от 7475 души)
  • Иваново - 12.23 процента (871 от 7124 души)

В община Русе, която е най-голяма в областта, избирателната активност е под 10 процента, като са гласували 13 855 души от общо 141 943 избиратели.

Технически проблеми с машините за гласуване

Председателят на РИК - Русе Милена Хинкова информира, че още в началото на изборния ден са регистрирани проблеми с електронните устройства за гласуване. "При някои машини се отпечатват празни бели бюлетини или само част от бюлетината", поясни Хинкова.

В такива случаи, според указанията на Централната избирателна комисия (ЦИК), избирателите се допускат да гласуват повторно с хартиена бюлетина, като за всеки случай се съставя констативен протокол.

До момента в 4 секции се е наложило преминаване изцяло към гласуване с хартиени бюлетини - една в град Мартен и три в град Русе. Очаква се подобно решение да бъде взето за още три секции в областта.

Други сигнали

РИК - Русе е получил сигнал от коалиция относно спор между техен представител и председател на секционна избирателна комисия (СИК) за получаването на протокол след края на изборния ден. Казусът е разрешен съгласно нормативната уредба, като е потвърдено правото на представителите да получат протокол и да не присъстват постоянно в секцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Гражданин
    Не се хабете всичко е герп и администрация и ЦИК ипо всички постове на държавата е само герп . Президентска република доло парламента .
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари