Какво се случва, ако машината изкара празна бюлетина

1
Процедури за защита правото на глас при технически проблеми
Процедури за защита правото на глас при технически проблеми Снимка: БТА / Архив

Процедури за защита правото на глас при технически проблеми

В изборния ден в Русенска област са регистрирани технически проблеми при машинното гласуване, като основният проблем е свързан с отпечатването на празни бюлетини от машините.

Процедура при празна бюлетина

Районната избирателна комисия (РИК) разяснява процедурата в случай на технически проблем. При отпечатване на празна (бяла) бюлетина или бюлетина без отбелязан вот, секционната избирателна комисия (СИК) съставя констативен протокол. Този документ, заедно с дефектната бюлетина, се прилага към протокола на СИК, а избирателят получава право да гласува повторно с хартиена бюлетина.

Действия при липса на отпечатана бюлетина

В случаите, когато машината изобщо не отпечата бюлетина след осъществено гласуване, избирателят се допуска да гласува с хартиена бюлетина. И в този случай СИК съставя констативен протокол, който се прилага към основния протокол на комисията.

Документиране на случаите

При откриване на празна бюлетина или такава, в която не може да се установи вотът в кутията за гласуване, се изготвя констативен протокол. В протокола на СИК, в раздел "Изборите в секцията бяха произведени при следната обстановка", комисията вписва броя на тези бюлетини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари