ВАС отряза коалицията на Ахмед Доган от участие в изборите

0
Фракцията на Доган разчита на резервен план за участие в изборите на 27 октомври
Фракцията на Доган разчита на резервен план за участие в изборите на 27 октомври Снимка: ДПС / Архив

Фракцията на Доган разчита на резервен план за участие в изборите на 27 октомври

Върховният административен съд (ВАС) сложи край на опитите на коалицията "Демокрация, права и свободи-ДПС", свързвана с Ахмед Доган, да участва в предстоящите парламентарни избори на 27 октомври. Това решение оставя поддръжниците на почетния председател на Движението за права и свободи (ДПС) с алтернативен вариант - да се възползват от листите на коалицията "Алианс за права и свободи" (АПС), регистрирана от партиите Земеделски народен съюз (ЗНС) и Съюз на българските отечества (СБОР), които са близки до Доган, пише вестник СЕГА.

Политическата драма се разви, когато фракцията на Доган подаде документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация на своята коалиция. Същевременно, групата около Делян Пеевски също поиска регистрация на коалиция под името "ДПС-Ново начало". ЦИК първоначално прие заявленията и на двете формации, но впоследствие отказа регистрацията им, позовавайки се на забраната в Изборния кодекс една партия да участва в повече от една коалиция за едни и същи избори.

Коалицията "ДПС-Ново време" първа обжалва отказа пред ВАС. Съдът се произнесе в полза на Пеевски, нареждайки на ЦИК да регистрира неговата коалиция незабавно. В своето решение, върховните магистрати подчертаха, че според Изборния кодекс една партия може да участва в изборите или самостоятелно, или само в една коалиция. Те уточниха, че това правило би било нарушено, ако въпросната партия вече е регистрирана за участие в изборите, независимо дали самостоятелно или в коалиция.

Това съдебно решение послужи като основание за ЦИК да отхвърли заявлението на групата около Ахмед Доган за самостоятелна регистрация на ДПС за изборите. Преди това двете фракции - на Доган и на Пеевски - многократно подаваха и оттегляха заявления за регистрация на движението, създавайки объркване сред членовете на ЦИК. В крайна сметка, комисията установи, че Делян Пеевски и Джевдет Чакъров са председатели на партията с равни права и правомощия да я представляват заедно и поотделно, което възпрепятства комисията да разреши спора между тях.

В резултат на тези събития, Делян Пеевски изглежда временно победител в битката, тъй като коалицията "ДПС-Ново време" успя да се регистрира, докато опитите на групата на Доган да регистрира коалицията "Демокрация, права и свободи-ДПС" и отделно партията ДПС се провалиха.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    7
    Русенец
    Така му се пада на шибания "почетен председател". Дръндарския ром се възползва от обединената сила на турците в България да си осигури богат живот, който може сега да наблюдавате по телевизора за сараите, в замяна не направи нищо за тях, а им обясняваше, че трябвало да предлагат етнически българи на постове ... Нямам думи просто. Партийната работа беше под достойнството му, дори не стъпваше в парламента гадината. Правеше се на баровец и богаташ а е бил обикновен крадец като другите. Браво на Пеевски, добре го подреди
  • 2
    6
    daskal
    Доган си го заслужи.
  • 6
    5
    Странно
    Години наред ДП отсъстваше от НС, а сега се държи като човек без първите 7 години.
  • 8
    4
    Аз
    До 1 - Просто провери какъв бой (и е*ан) яде той в Дубай!
  • 6
    3
    Ф.Котленски
    Ахм. Доган,стига сме те гледа от снимки, правени преди двадесет години. Излез и говори пред нашата общественост и най вече пред избирателите на ПП-ДПС,партия която ти създаде преди 34-ри години.Ще разрешиш ли на един охранен 140-ет кгр. екземпляр,да ти отнеме избирателите, поддържали те през изминалите години?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари