ЦИК взе ключови решения за участието на ДПС в изборите

0
Електронно подадено заявление в 00:05 часа става ключово в спора
Електронно подадено заявление в 00:05 часа става ключово в спора Снимка: БТА

Електронно подадено заявление в 00:05 часа става ключово в спора

Централната избирателна комисия (ЦИК) взе важни решения относно участието на Движението за права и свободи (ДПС) в предстоящите избори на 27 октомври 2024 година. Комисията регистрира коалицията "ДПС - Ново начало" за участие във вота, но отказа регистрация на партия ДПС за самостоятелно явяване.

Тези решения идват след драматични събития, започнали още в първите минути на 2 септември 2024 година. Тогава, в 00:05 часа, представители на коалицията "ДПС - Ново начало" подадоха по електронен път заявление за регистрация, подписано с електронни подписи от двамата представляващи коалицията. Това стана ясно от съобщение на Делян Пеевски до медиите.

Ситуацията се усложни, когато представители на двете крила в партията - подкрепящите почетния председател Ахмед Доган и тези, заставащи зад Делян Пеевски - започнаха да се редят пред ЦИК още от предходната неделя, за да подадат документи за регистрация. Това доведе до отлагане на официалния старт на регистрацията, планиран за 09:30 часа на 2 септември.

След продължителни дебати, ЦИК взе решение да приеме паралелно документите за регистрация на две коалиции - "ДПС - Ново начало" и "Демокрация, права и свободи – ДПС". Първоначално и на двете бе отказана регистрация, тъй като според Изборния кодекс една партия не може да участва в състава на две различни коалиции.

Върховният административен съд (ВАС) обаче се намеси в ситуацията, като отмени отказа на ЦИК да регистрира коалиция "ДПС - Ново начало". Съдът аргументира решението си с факта, че заявлението на тази коалиция е подадено преди това на "Демокрация, права и свободи - ДПС".

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева съобщи, че в комисията са постъпили документи от двамата, представляващи партия ДПС, с които се оттеглят или потвърждават действията на съответния представляващ партията. Очаква се и проверка на подписката от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО).

Тези събития подчертават сложната ситуация в ДПС и поставят под въпрос единството на партията в навечерието на предстоящите избори. Остава да се види как тези вътрешни разногласия ще повлияят на представянето на ДПС в изборите и каква ще бъде реакцията на избирателите към тези събития.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари