Участието на ДПС на изборите остава под въпрос

0
Предстои ЦИК да вземе решение за регистрацията на движението
Предстои ЦИК да вземе решение за регистрацията на движението Снимка: БТА

Предстои ЦИК да вземе решение за регистрацията на движението

Участието на политическа партия ДПС в предстоящите парламентарни избори на 27 октомври остава под въпрос, след като вътрешен разкол раздели партията на две фракции. Едната група, оглавявана от Ахмед Доган и Джевдет Чакъров, и другата, водена от Делян Пеевски, се оказаха в конфликт, когато и двете подадоха документи за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Законът обаче не позволява една партия да се явява в повече от една коалиция, което принуди ЦИК да поиска пълномощно от всяка от фракциите, за да се установи, че само едната група участва в изборите. След като такова пълномощно не бе представено, ЦИК отказа регистрацията и на двете фракции на ДПС.

Въпреки това, групата на Доган внесе документи за самостоятелно участие, а Пеевски подаде две жалби във Върховния административен съд (ВАС). ВАС обаче прекрати делото, оставяйки жалбите без разглеждане, с мотива, че съдът не е редовно сезиран, пише БГНЕС.

ЦИК продължава проверката на документите, постъпили от двете фракции, която се извършва съвместно с ГРАО. Окончателното решение на ЦИК, дали партията ще бъде регистрирана или заличена за участие в изборите, се очаква до 12 или 13 септември.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари